Снимка: Булфото

Шатра до паметника на Цар Освободител пред сградата на Народното събрание издигнаха сутринта протестиращите служители от сектор "Сигурност".

Още по темата
В третия ден на протеста срещу готвени промени в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до плавно повишаване на възрастта за пенсиониране, срещу надхвърлянето на норматива за извънреден труд, командировките на българско-турската граница и структурни промени в МВР, те, по думите им, са вдигнали символично дървено съоръжение като тези, които полицаите по границата правят, за да се предпазват от лошото време.

Преминахме към друга фаза - постоянно присъствие през светлата част на денонощието на 10-15 колеги пред парламента, обясни председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов, цитиран от БТА.

Той добави, че обмислят и възможността за подписка в подкрепа на техните искания.

Засега шатрата и символичното гранично заграждение ще останат пред НС 10 дни, за колкото е разрешението от Столичната община (СО).

Ако през това време не се стигне до решение на поставените проблеми, протестите ще продължат, ще се иска и ново разрешение от СО, посочи Попов.

Начинът, по който би трябвало да се разрешават проблемите, е диалог, търсене на варианти, каза председателят на СФСМВР.

Синдикатите в системата, по думите му, са били изключително оскъдно информирани за някои от готвените неща.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов коменитра пред Дарик радио, че според него в МВР няма нормативен хаос, а още по-малко проблем с комуникацията. По време на вчерашните протести, полицаи и пожарникари поискаха няколко оставки, сред които и тази на Ципов.

Според него настоящото ръководство на МВР прави всичко възможно, но се съобразява и с рамките на приетия държавен бюджет. Ципов категорично отрече и информацията, че се правят опити за закриване на спасителната дейност в пожарната.

„Откакто настоящото правителство встъпи в своите функции, винаги сме се срещали с представители на всички синдикати. Правим всичко необходимо и възможно, което обаче е в рамките на приетия държавен бюджет.

Предприехме инициатива за назначаване на 200 гранични полицаи в двете регионални дирекции, свързани с охраната на турската граница и се надявам в рамките на няколко седмици да приключат тези конкурси и надяваме се и до края на годината поне на териториите на областите Хасково и Ямбол да бъде завършено или поне да е на финален етап завършването на възпрепятстващото съоръжение", каза Ципов.

Той посочи, че синдикатите са били запознати с всички тези действия от страна на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase