Снимка: БТА
fallback

Общ преглед
Над 500 служители на МВР се включиха в протеста против промените за пенсиониране в сектора, предложени от социалния министър Ивайло Калфин.
Oще по темата
По-рано днес синдикатите се срещнаха с Калфин и вътрешния министър Румяна Бъчварова, но не се споразумяха.

Според предлаганите реформи от догодина служителите на МВР и надзирателите ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца, като всяка следваща година възрастта трябва да расте с по 2 месеца, докато стане 55 години.

Полицаите са недоволни от липсата на гратисен период, който ще позволи пенсиониране по сегашните условия.

Калфин обаче отсече, че няма да се отложат промените, свързани с пенсионирането на полицаите.

„Няма как за една група от обществото да има изключение, защото тогава няма да имам аргумент да обясня на друга защо трябва да приеме промените. Няма как да отстъпим от правилото за възраст", отсече социалният министър.

По-рано днес вътрешният министър също даде да се разбере, че приема исканията на синдикатите за невъзможни за осъществяване.

Тя заподозря, че готвените протести имат за цел да атакуват новото ръководство.

В крайна сметка в 17 часа, както бяха обявили, полицаите се събраха  в градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“ до сградата на МВР.

Протестът започна с националния химн на България, а след това служителите почетоха паметта на загиналите си колеги с минута мълчание.

Председателят на СФСМВР-Валентин Попов заяви, че повече не могат да бъдат крепостни селяни.

Иван Петров, председател на Синдиката на служителите на затворите се обърна към събралите се граждани със въпроса: „Ще позволим ли да бъдем смешни? Докога ще трябва да се молим за това, което ни е право по закон”.

След това недоволните тръгнаха на шествие към парламента като преминаха през бул. „Цар Освободител” и спряха движението по ул. „Г. С. Раковски”.

Протестиращите надуваха вувузели, свиреха на свирки, биеха на барабани, носеха плакати „Като няма разбиране, има протестиране”.

Служителите на МВР се спряха и пред сградата на Министерството на финансите, като започнаха да освиркват финансовия министър Владислав Горанов, защото според тях той също участва в проблема им.

Протестът днес приключи около 19 часа, но полицаите ще изразят недоволството си и утре, а в неделя протестиращите ще градят палатков лагер пред Народното събрание, където ще дават дежурства по график цяла седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Мамка ви

преди 8 години

https://youtube/watch?t=57&v=0w-TRyjS6cY

145

Анонимен

преди 8 години

Марш на работа, рушветчии!

144

един

преди 8 години

Нагли ***!!!Плащаме им заплатите, плащаме им и всички видове осигуровки за да не правят нищо.Крият се по сенките, когато ти трябват никога ги няма. Рекетират гражданите, но "пазят" мутрите и престъпниците.Тези още са си милиционери!

fallback