Снимка: архив, Булфото

Въпреки готвеният мащабен протест на полицаи, пожарникари и надзиратели, който е насрочен за днес, социалният министър Ивайло Калфин даде да се разбере, че няма да отстъпи от искането си за въвеждане на възраст на пенсиониране на служители в сектор "Сигурност".

Според предлаганите реформи от догодина служителите на МВР и надзирателите ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца, като всяка следваща година възрастта трябва да расте с по 2 месеца, докато стане 55 години.

Още по темата

Полицаите са недоволни от липсата на гратисен период, който ще позволи пенсиониране по сегашните условия.

"Аз съм водил много разговори с техните синдикати и в пакета, който предлагам има доста техни предложения. Само едно не е прието и то се отнася за възрастта за пенсиониране. Те искат отлагане, но това няма как да стане. Няма как за една група от обществото да има изключение, защото тогава няма да имам аргумент да обясня на друга защо трябва да приеме промените. Няма как да отстъпим от правилото за възраст", отсече Калфин.

Той добави, че през миналата година средната възраст, на която са се пенсионирали полицаите е била 52 години и 8 месеца, съвсем близка до предлаганата.

Калфин съобщи, че днес отново ще се срещне с полицейските синдикати и с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Недоволни служители от цялата страна пък ще се съберат в 17 часа в градинката пред МВР, за утре е предвидено шествие покрай Министерския съвет и Народното събрание.

В неделя протестиращите ще издигнат палатков лагер пред сградата на парламента. Към протеста ще се присъединят и служители на Министерството на отбраната. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase