Снимка: Резиденция Баба

Общ преглед

Стартира инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните хора от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на проблема с обезлюдяването на българските села.

Избрани са 20 младежи, които идват от всички краища на страната, за да се включат с ръце и сърце в първата стъпка към реализирането на мечтата българското село да бъде мислено в сегашно, а не в минало време.

В стартово обучение в Асеновград пристигнаха младежи от всички краища на страната - от Добрич, Варна, Попово, Горна Оряховица, Русе, Пловдив, Стара Загора, Карлово, Бургас, София, дори живеещи във Виена или израснали в Берлин. Всички те ще бъдат част от идеята да върнат жизнеността на четири Родопски села и ще учат отиващия си фолклор от местните хора, докато им помагат в ежедневните дейности. Най-младият участник е на 21, а най-зрелият на 34 години.

Още по темата

Заниманията на ентусиазираните резиденти са в широкия спектър от етнография и уеб дизайн и ИТ до архитектура, културология, антропология, бранд-мениджмънт. Те ще използват уменията си и достъпа си до съвременни технологии, за да привлекат интереса към селата и да увеличат техните възможности да привличат млади хора.

Днес все повече изследвания доказват, че сред факторите на избор, влияещи на младото поколение, все по-малко значение има заплатата и все повече качеството на живот.

Резиденция Баба стартира с четиридневно обучение, организирано от Фабрика за идеи в училището – музей "Св. Георги" в Асеновград, където за първи път всички одобрени кандидати се срещнаха, за да изследват града и да започнат да изучават Родопите и техните специфики в културно, икономическо и природно отношение.

Младите участници придобиха освен още доза ентусиазъм и съвсем конкретни умения в сфери като емоционална и социална интелигентност, фолклорни и етноложки теренни проучвания.

Предварително са организирани първите срещи, запознаващи младежите и приемните домакински семейства в селата в края на месец юни. По време на престоя си, младежите освен, че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

Първата мисия на младежите ще е да подпомогнат местните хора в от село Манастир в подготовката на техния ежегоден събор на 29 юни – Петровден – когато е храмовият празник на селото, събиращ всички родове и запазващ традициите, корените и духа му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар