Снимка: "Резиденция Баба"

От 4 до 6 седмици 20 младежи ще живеят в селата Манастир, Белица, Югово, Дряново и Джурково в Община Лъки. Те обаче първо трябва да бъдат одобрени  от социално-предприемаческата  платформа на Фабрика за идеи  - "Резиденция Баба".

Това е инициативата, която среща ресурсите на младите хора с тези на традиционната култура и възрастните от Родопите, за да могат заедно да намерят нови решения на комплексните проблеми, причиняващи страшното обезлюдяване в български села.

Избраните кандидати ще преминат през обучение за дизайн-мислене, социално предприемачество и социални иновации, както и обучение за теренни етноложки проучвания, което да им позволи да се запознаят в дълбочина с уникалните за селата вярвания, мироглед, обичаи и ценностна система.

След това младежите ще живеят в местни домакинства и освен, че ще помагат в семейството и в общността, ще изучават специфичните за селото култура и занаяти и ще могат да разработят заедно с местните хора иновативна идея за продукт, услуга или събитие, които да привлекат интерес към селото и да решават негов икономически, социален, екологичен или друг проблем.

След престоя си младежите ще доразвият идеите си в "Лабораторията за Баба-иновации", където ментори – предприемачи, антрополози и социолози, журналисти ще могат да помогнат на конкретни идеи да пораснат, укрепнат и се реализират.

Целта на "Резиденция Баба" е да покаже, че е възможно да мислим за българското село като кошер за социални иновации, а не за безвъзвратно изгубено минало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase