Снимка: Bulgaria On Air
fallback

"България е втората страна по темпове на навлизане на бежанци в Европейския съюз", заяви бившият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

Oще по темата
По думите му това не се отчита от Брюксел при предложението на ЕК за квотното разпределение на бежанците в ЕС.

Франция и Германия обявиха през седмицата обща позиция, че все още няма постигнат баланс в предложението на ЕК за квотното разпределение на бежанците. Предложението на Еврокомисията предвижда разселване на 40 000 бежанци в цяла Европа, а България трябва да приеме нови 788 бежанци, които ще дойдат предимно от Гърция и Италия.

Според Николай Чирпанлиев обаче самото предложение на ЕК да приемем нови бежанци означава, че позицията на България не е добре защитена. „Единствено евродепутатите ни, като Светослав Малинов, Илияна Йотова и други, най-интензивно и сериозно защитават позициите на България, но видимо е, че те не са защитени.

Самият факт, че на нас ни предлагат да релоцираме 788 бежанци означава, че има проблем, че някой не е успял достатъчно ясно и точно да заяви, че България не може да се справи с това, което се случва при нас“, коментира Чирпанлиев.

В критериите, които ЕК залага в предложението си за разпределение на бежанците в ЕС, фигурират БВП, площ на страната-членка и гъстота на населението, но критериите не отчитат броят на вече приетите бежанци.
 
"Големият проблем е, че в периода, в който се обсъждаше въпросът в Брюксел, в България имаше три правителства, и хората, които отговаряха за този въпрос в тези три правителства, нямаха достатъчно време да се запознаят с този огромен и важен за България проблем," изтъкна Чирпанлиев.

Целият разговор може да видите тази вечер от 18 часа в предаването "Брюксел 1" по телевизия и радио Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Чичо Вичо

преди 8 години

Верно е .Българите имат нужда от ремонт на чипа и генетичното начало.

15

славянин

преди 8 години

Докато България е в ''светлия атлантическо-анадолски път'' надежда за спасението и всяка оставете! След 20 години вече ще се нарича ***!

14

Анонимен

преди 8 години

пишим непишим , няма никакво значение имат ни записани на старите си обувки , всички заедно трябва да излезем на сериозен ПРОТЕСТ

fallback