Снимка: архив, Булфото
fallback

Управляващи, синдикати и работодатели се споразумяха по промените в пенсионната система. От казаното стана ясно, че се запазва възможността за по-ранно пенсиониране на работещите в по-тежки категории, но за всички ще има възраст за пенсиониране.

Трите страни се срещнаха днес преди Министерският съвет да обсъди измененията в Кодекса за социално осигуряване.

"Нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас", коментира премиерът Бойко Борисов след срещата.

Oще по темата

Според него много от проблемите са отлагани и "замитани" във времето и по тази причина компромисът е бил труден, но всички се опитали максимално да направят компромис.

Борисов настоя, че миньорите трябва да продължат да се пенсионират по-рано.

"Няма да допуснем, след като се пенсионират, да отидат пак и да работят като миньори и да получават пенсия и заплата", допълни той и изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена в парламента.

1% увеличение на вноските дава 300 млн. лева, изчисли Пламен Димитров от КНСБ. Финансовият министър обаче уверил, че събираемостта ще се увеличава, което ще позволи вноските да не се увеличават рязко.

От думите на Димитров стана ясно, че възраст за пенсиониране за всички работещи все пак ще има. Каква да бъде тя, все още се коментира.

"52 години и 10 месеца е възрастта, която се въвежда за всички категории работещи, но според нас има нужда от диференциация за най-тежките категории и по-леките, които са на бюро в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му голямо постижение е, че възрастта ще спре да расте на 55 години за първа категория и на 60 години – за втора. Ранното пенсиониране на учителите също е гарантирано, допълни синдикалистът.

Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че всички работещи в сектор "Сигурност" ще са първа категория труд. Възрастта, която се въвежда от 52,10 години, ще расте до 55 години.

Все пак той уточни, че се изисква от ръководителите в сектора да дадат разбивка по различните видове длъжности и тяхната натовареност, след което ще има допълнителни разговори.

Калфин съобщи, че осигурителните вноски се увеличават през 2017 година с 1%, 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ.

При закриване или съкращаване в мина работниците ще могат да се пенсионират по-рано – на 45 години, тази възраст също обаче ще расте, обясни още вицепремиерът.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев също коментира, че преговорите не са били лесни и всички са направили компромиси.

От Българската търговско-промишлена палата също изразиха подкрепа за промените, но заявиха, че след първата сериозна крачка очакват и втората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Спиро Картечаро

преди 8 години

Ето какво се получава ...Към момента хората работещи 2-ра Категория труд се Пенсионират на 57.8г . 100 точки и 40 г. Трудов стаж . Реално ...хората работили в Тази Категория , чакащи Пенсиониране ..ще "гризнат Дървото " .. те трябва да работят още 2,5г ...отново Прецакани - отново се прави всичко възможно ..хората да не Доживеят Пенсия и Парите натрупани в Индивидуалните им Партиди ..Да бъдат Присвоени ...без Значение от Кого .

70

Спиро Картечаро

преди 8 години

До Анонимен... Стани Военен и ще разбереш .

69

8

преди 8 години

До ВЪПРОСЧЕОЩЕ С РАЖДАНЕТО-ЩО ДА СЕ ГУБИ ВРЕВМЕ?!

fallback