Снимка: архив Булфото
fallback

Най-големият полицейски синдикат у нас - Синдикалната федерация на служилите в МВР, предлага компромис за пенсионирането на полицаите.

Синдикатът иска оперативните служители от системата да се пенсионират на 50 години, а служителите от администрацията – на 53 години, като възрастта влезе в сила от 2018 г., съобщава БТА. За служителите, които са работили на терен, а после са продължили на друг пост в системата на сигурността, се предлага да има компенсации – за всяка година прослужено време да се приспадат по два-три месеца от възрастта за пенсиониране за труда втора категория.

Решението е взето след двудневно заседание на федеративния съвет.

Очаква се до края на деня полицейският синдикат да вземе и решение дали ще има нови протести на служителите от системата на МВР заради пенсионната реформа, ако преговорите с кабинета се провалят, тъй като окончателните параметри на пенсионната реформа трябва да се гласуват от Министерския съвет през следващата седмица.

Припомняме, че през април министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин изненадващо предложи да се въведе минимална възраст за пенсиониране на служителите в силовите ведомства, както и плавно покачване на пенсионната възраст.

Социалното ведомство предлага военни, полицаи, служители в затворите, в ДАНС и други силови ведомства да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", по Закона за МВР или на военна служба. Промените са заложени да влязат в сила от началото на следващата година.
 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Един

преди 8 години

До възмутен 36:Не е само Господин Попов!Абсолютно същият е и друг техен синдикален "лидер"- Иван Борисов Павлов от Ловеч.Човек,който благодарение на покойният си бивш тъст,стана офицер преди девоенизацията на МВР.След това беше в Сектор "КИАД",а сега Дежурен офицер???Точно той,човекът с обичките,караасанският ***,който няма един ден трудов стаж на терен,като оперативен работник или полицейски инспектор,седнал да ми говори за морал,права и други такива!Имало старци-ами той какъв е???

35

DANYELE

преди 8 години

Ако се подложат на пълна проверка от НАП , КОНПИ , и КОМИСИЯТА ЗА ФИНАНСОВ НАДЗОР ще се установи че имаме много богати ченгета които са нямали пари и за цигари а вече притежават по 2-3 апартамента в жк.лозенец или жк.манастирски ливади без ипотечни кредити и заеми всичко с честен труд !!!

34

анономен

преди 8 години

за това ли на пожарникари и полицай трудовия стаж и работа като цяло им започва след тяхното пенсиониране.

fallback