Снимка: bTV

Жители на 8 населени места всеки ден чупят колите си заради дупките на път към дома. Затова над 300 жители се събраха на протест във връзка с лошото състояние на пътя Полски Тръмбеш - Горна Липница - Патреш, съобщи "Фокус".

Пътят е част от републиканската мрежа. Жителите на осемте населени места поискаха той да бъде ремонтиран или да бъде прехвърлен на общините. Те настояват за среща с министъра на регионалното развитие и с премиера.

Протестиращите споделиха, че пътят не е ремонтиран от над 15 години. Преминаването през него е почти невъзможно. Всеки ден през този маршрут преминават автобуси с ученици от няколко населени места. Почти невъзможно е минаването и на автомобилите на "Спешна помощ".

Най-тежко е положението в района на село Горна Липница, където 8 километра се вземат за не по-малко от 20 минути, а дълбока 40 сантиметра дупка е запълнена с дюшек.

Днес на протеста 73-годишната рибарка Величка Трифонова извади въдицата, за да улови най-големия шаран във водата, събрала се в една от дупките на пътя. Протестиращите посадиха по средата на пътя и магнолия.

Местни разказаха, че трасето е изградено преди 50 години с труда на хората от селата. Сега обаче само за няколко седмици 3 автобуса са се повредили в дупките само за няколко седмици. За да може все пак да се стигне до населените места, са проправени черни пътища, които вървят покрай надупчения асфалт.

"Аз съм възмутен от реакцията на държавните мъже. Оправданието "Няма пари" за мен е глупаво", каза пред bTV и кметът на Горна Липница. Той заплаши, че освен 300-те души и земеделска техника днес, ще има и друг протест – на жълтите павета.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обявиха, че до края на месеца ще започне закърпване на дупките. Местните обаче се опасяват, че както и през предния мандат, ще останат само обещанията.

Неслучайно и един от плакатите на протестиращите беше с надпис: "Горна Липница не е извън България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase