Снимка: flickr

Близо 3 хиляди деца стават жертва на насилие у нас всяка година, по данни на Националната мрежа за децата. Само за хиляда от тези случаи обаче има адекватна намеса с цел закрила.

В същото време, по данни на Европейския съюз, близо 1 милион български жени са пострадали от форма на насилие.

Според неправителствени организации механизмът, по който институциите в България работят при случаи на насилие над деца, не действа ефективно.

Представители на фондация "П.У.Л.С.", на сдружение "Алианс за защита от насилие, основано на пола" и на Национална мрежа за децата настояха България да подпише Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Чрез ратификацията страната ни ще бъде задължена да създаде работещ механизъм за бърза защита на жертви на насилие, постоянно да обучава институциите, включени в механизма как да реагират, както и да изгради достатъчно и добре оборудвани кризисни центрове.

Координационен механизъм, в който са включени представители на различни държавни институции и сега съществува в България, като той е задължен да се свика до 24 часа след подаване на сигнал за насилие над дете или дете в риск от насилие. Институциите обаче реагират бавно, според организациите.

В един от последните случаи - дете и неговата майка, върху които е оказано насилие от баща, бивш военен служител, са били необходими пет дни, за да се задейства механизмът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase