Снимка: Reuters, архив
fallback

Над 15 000 заявленията за българско гражданство по произход "висят", защото им липсват нужните документи. Данните изнесе зам.-правосъдният министър Петко Петков.

"Това се отнася единствено за процедурата по придобиване на българско гражданство по произход в случаите, в които към удостоверението за български произход няма официални документи, които да го потвърждават", обясни той пред Нова тв.

Преобладаващата част от тях - над 10 000 - са хора, които живеят в Македония: "Част  от тях са от Албания, Косово, Сърбия, Украйна и Молдова".

Зам.-министърът припомни и че Върховна административна прокуратура е извършила проверка в Държавната агенция за българите в чужбина. При нея е установено, че голяма част от издадените удостоверения за български произход от агенцията са издадени без да съществуват никакви доказателства за произхода на лицата.

"Няма държава, в която може да бъде установен произход, без наличието на официални документи, въз основа на нотариално заверена декларация за произход", подчерта Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Един Българин

преди 9 години

Декларация + изпити по български и история на България е достатъчно. Сърбите след 08.01.1945-та са изгорили всички документи на българите (освен че са избили 130 000 /интелигенцията в Македония/). Има хора, потомци на войници от армията ни през ВСВ, които няма как да докажат, че са такива след като сърбите са изгорили документите. Е това ако не са българи?!

9

Анонимен

преди 9 години

Какво има да доказват ако са от Болград, Тараклия, Измаил или Крим - прибирай ги тука да не изчезнеме!

8

+/-

преди 9 години

В нашата страна е трудно да докажеш,че си жив или мъртъв,ако не е обявено пък какво си говорим за друго...

fallback