Снимка: Булфото, архив

След силното земетресение в Непал във въртенето на Земята е настъпила промяна, която обаче е много малка.

Отражение от земетресението върху климата няма, а информацията за забавянето на скоростта е по-скоро  демонстрация на науката, че изследователите са готови да съобщят, ако евентуално настъпи някаква глобална промяна, коментира синоптикът от ТВ- МЕТ Петър Янков по Нова телевизия.

Още по темата

"Скоростта на въртене на нашата планета се е забавила, но това се отразява в рамките на стотни от метрите в секунда", пресметна той.

След земетресението в Чили през 2007 г. пък скоростта на въртене на Земята  се е ускорила, но отново съвсем леко. 

Синоптикът предупреди, че на Балканите климатът се променя, като според учените това ще продължи около 200 години.

"Трябва да свикваме и да планираме летните си отпуски спрямо това, че летата при нас на Балканите ще стават по-влажни и малко по-хладни", каза  Петър Янков.

По думите му в тези процеси "няма нищо ненормално" и те са последица от нормалното изменение на климата.

"Това е проявлението на глобалното затопляне на Балканите. Лятото става по-влажно, с повече валежи. Засилват се температурните контрасти. През следващите дни рязката промяна ще бъде налице", поясни Янков, като допълни, че следващият по-продължителен период с валежи е между 16 и 20 май. 

Според него не само май през тази година, но и юни ще бъде по-дъждовен от обичайното.

Във връзка с високите температури, които се очакват през този месец, Янков заяви, че през годините за този месец са били регистрирани и по-високи температури. 

"Рекордите за днешната дата са 34 градуса за Плевен. Абсолютните рекорди за май са в Горна Оряховица - 39 градуса", уточни синоптикът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase