Снимка: архив, БулФото
fallback

Ръководството на МВР подкрепи искането на синдикатите от догодина служителите на министерството да се пенсионират на 50 години и тази възраст повече да не нараства. Позицията е подписана и от министър Румяна Бъчварова и е изпратена до социалния министър Ивайло Калфин.

Неговото предложение е от догодина работещите в сектор "Сигурност" да се пенсионират на 52 години и 10 месеца.

Oще по темата

Пакетът от промени в осигурителната система трябва да бъде съгласуван на 12 май с Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това одобрен от правителството и внесен в Народното събрание.

През следващата седмица бизнесът, синдикатите и правителството ще обсъждат и промени в Кодекса на труда. Социалното министерство предлага и служителите по трудови правоотношения, заети в администрацията, да получават работно облекло, съобщава БНР.

С нова разпоредба ще се регламентират и еднодневните трудови договори. Първоначално те ще се използват от производители на плодове, зеленчуци и розов цвят, кампанията по прибирането на реколтата.

Работник не може да сключва повече от 90-дневни договора в рамките на година. Заработеното ще се плаща в края на всеки работен ден лично срещу разписка. Осигуровки авансово работодателят ще внася в НАП за пенсии, трудова злополука и здраве. Безработни хора на социални помощи няма да бъдат  лишавани от тях, ако работят по схемата.

Държавата ще въведе и работно време с променливи граници в производствените предприятия, където е възможно.

Наетите, след съгласие от работодателя, ще могат да определят времето на задължително присъствие на работното място, пет или шест часа. Останалите два или три от работния ден ще ги отработват преди или след края на официалното време, но не бива да се трудят повече от 12 часа дневно.

Гъвкавото работно време ще даде възможност за по-добро съвместяване на трудовия и личния живот, пише в мотивите към предложението.

С друга промяна в Кодекса на труда се предлага неплатеният служебен или творчески отпуск да се зачита и за трудов стаж.

В Кодекса на труда ще се създаде нова разпоредба. Тя пък ще задължи работодателят да води трудово досие на всеки работник. То ще се създава при постъпване на работа и в него ще се съхраняват документи по възникване и прекратяване на правоотношението. Работникът ще има право да получава заверени копия при поискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Кристко

преди 8 години

Какво значи в България 1категория труд?Да не правиш нищо по цял ден и да се пенсионираш на 45г./досега/.Защото ченгетата в България само се разхождат и нищо не работят.Да не би да хващат крадци?Нищо подобно,защото ако беше така нямаше хората сами да се защитават от тези ***!

111

Анонимен

преди 8 години

Какво толкова вършат полицаите, че да се пенсионират на 50. Крепят завареното положение и не можеш да ги видиш по улиците. Не се виждат нито в коли и изобщо няма пеши патрули. Като гледам колко са "снажни" се питам не трябва ли да покриват някакви физически нормативи от време на време?

110

Анонимен

преди 8 години

1.Да се забрани пенсионери да заемат държавни постове. Сега на всички сладки службички, на които се дреме по цял ден и се взима заплата, са кацнали все такива "грохнали" пенсионери. Само в нашия вход има 4 млади пенсионери. Единият работи охрана в банка, но другите трима са на държавни службички, все някакви началници, които нищо не правят. Единият от тях ми е бах комшия и му виждам и работното време. Сутрин отова, пие кафе, потърка стола и на обяд идва в къщи и ляга да спи.

fallback