Снимка: Булфото

Действията на частния съдебен изпълнител в TV7 са законосъобразни, смята председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките /ФГВБ/ Радослав Миленков.

Още по темата
Няма умисъл и тенденциозност в действията на синдиците на КТБ спрямо TV7, коментира той на извънредна пресконференция след днешния скандал около телевизията, цитиран от БТА.

Според Миленков по този начин синдиците се опитват да защитят обезпеченията по кредита, отпуснат на телевизията.

В офиса на телевизия TV7 днес бе направен опит да бъде иззето заложено по кредит към КТБ оборудване, което предизвика остра реакция от страна на работещите в телевизията.

В отговор на въпрос Миленков заяви, че подобни действия ще бъдат предприети и спрямо други длъжници на банката. Това не е първото и няма да е последното действие, което ще се предприеме с цел защита на кредиторите на КТБ; най-голям кредитор е фондът, но също и много кредитори от същия ред с негарантирани колеги, заяви Миленков.

Председателят на ФГВБ уточни, че след обявяването на банката в несъстоятелност се задейства програмата за осребряване на активите на КТБ и тази програма се провежда от синдиците.

Осребряването се извършва чрез публична продан, поясни Миленков.

В случая с днешните действия в TV7 обаче става въпрос за събиране на текущи задължения по кредит което е нещо различно, добави той. Ако изчакаме програмата за осребряване, това означава в следващите 3-4 месеца да бъдем пасивен наблюдател по отношение на активите, а това не е добре това да се допуска, посочи Миленков.

В отговор на въпрос защо при изземването на техниката е поискана охрана от МВР, Миленков каза, че такава е поискана от частния съдебен изпълнител, на който синдиците на КТБ са възложили събирането на задълженията по кредита.

При пристъпване към действия за събиране на задължения по даден кредит се започва не задължително от най-големия кредит, а се търси комбинация от кредит, възможности за събиране, наличие на просрочие и на обезпечение, каза Радослав Миленков. При много голям кредит, по който обаче няма никакво обезпечение, ще се
търсят други механизми - търсене на обезпечение от трети лица и други, а няма да се пристъпи към изземване на имущество, както е в случая, даде пример Миленков.

По- късно пък синдиците на КТБ изпратиха съобщение до медиите, с което информират, че за да се избегнат всякакви спекулации за целенасочен акт срещу медия, са указали на частния съдебен изпълнител да отложи с една седмица изпълнението, свързано с активи, заложени в полза на банката в несъстоятелност.

„Това едноседмично отлагане е по изключение. Надяваме се в този срок длъжникът на банката да предприеме необходимите действия, свързани с отдавна необслужвания от него кредит и да уреди взаимоотношенията си с КТБ. След изтичането на едноседмичния срок, ще продължим всички позволени от закона действия, да защитаваме имуществото и кредиторите на КТБ, на които се дължат милиарди. На първо място сред тях е Фондът за гарантиране на влоговете, т.е. българският данъкоплатец“, посочват още те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase