Снимка, архив Булфото

Без умение да се създава текст няма да може да се получи отлична бележка по български език и литература. Обмисля се това изискване да бъде записано в стандартите, след като бъде приет новият Закон за предучилищното и училищното образование, пише в днешния си брой 24 час

Владеенето на писмения език е заложено и в стратегията за насърчаване на четенето. Усвояването на българския език е едно от ключовите умения за създаване на писмен текст, съобщи зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Абитуриентите масово се отказват от писането на интерпретативен текст или есе на матурата по български език и литература.

Много седмокласници също се притесняват на преразказа и показват слаби и средни резултати. Изискването за създаване на текст за висока бележка обаче няма да влезе в сила още от тази сесия нито на матурите, нито на националното външно оценяване, успокоиха учениците от МОН.

Според проекта за закон за предучилищното и училищното образование пък ще има два изхода от училището. След 10-и клас може да получиш диплома за чирак, а след 12-и - за калфа,

Ученик, избрал да овладее професията на автомонтьор например, трябвало да може след години отново да се влее в системата и да продължи с нещо друго. Такава възможност откриват новият тип интегрални колежи, които ще са с 2 степени на обучение и ще са 4-годишни.

В първата може да се обучават ученици след завършен 10-и клас. При приключване на този образователен курс те ще вземат четвърта степен на професионална квалификация, т.е. “майстор”. Имат възможност и да продължат в университет. Задължително условие обаче е да издържат националната матура.

Записалите се в колеж да учат професия след завършено средно образование пък ще трупат европейски кредити, които ще намалят изпитите и времето на следване за получаване на степен бакалавър, защото част от взетото в колежа ще им се признава.

Учители в интегралните колежи щели да са преподаватели от университетите и от професионалните гимназии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase