Снимка: архив, Булфото
fallback

Гергьовската трапеза може да остане без българско агнешко месо, предупреждава вестник "Монитор”. Причината – агнетата тази година са значително по-малко от преди.

Овцевъдите пък имали и много поръчки за дните около 1 май, което още повече щяло да намали предлагането на агнешко. Много от хората предпочитали да вземат живи животни направо от стопанствата, други пък предпочитали да им ги заколят на място, за да са сигурни, че месото за празника ще бъде прясно.

Цената за килограм живо тегло е около 6 лв. Животните до 30 кг. се продават за 5 лв./кг., а тези над 30 кг – по 4,5 лв./кг.

"Агнетата в България в момента са с 40 на сто по-малко, заради загубите които понесохме покрай болестта син език”, разказва пред всекидневника Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко и месопреработвателите.

"По магазините в момента цената на едро на цяло агне е в ценовия диапазон от 11,85 лв./кг в Кюстендил до 13,80 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В големите търговски вериги цяло агне се предлага само в четири области, като цените се движат между 12,95 лв./кг в Шумен до 12,99 лв./кг в Пловдив, Разград и Русе. През миналата седмица в малките магазини на столицата има поскъпване с 4%”, допълва още той.

По думите на Колев най-губещи от ценообразуването на месото у нас са и потребители, и производители. При посредниците промени в печалбата нямало.

Оказва се все пак, че има и лъч надежда в перспектива: заради намалялото предлагане от Австралия европейските производители имат шанс. Това обаче ще означава и по-високи цени на месото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 9 години

При Тато си имаше всичко необходимо и *** и *** и ярета,даже достъпен алкохол с който поливахме обилно. Е нямаше *** и киви или папая....ама какво да ти пука,като си седнал на софрата под асмата и 3 дни наливаш вино в буркана. Всъщност и днес има всичко,ама не можем да се разпашем толкова обилно. Сега трябва и да се работи.....

31

Джуркан боб

преди 9 години

Преди 2 седмици, на Велик ден блажихте с агнешко. Сега за какво пак натискате?

30

Анонимен

преди 9 години

Това беше идеята, да отглеждаме и учим деца, които да им пращаме наготово. Кадърни и млади хора да бачкат за Тяхната икономика, а ние тука да вегетираме докато можем и да им купуваме отровните храни и трето качество стоки.

fallback