Снимка: Facebook
fallback

Столичанин показа нагледно как полицаи спират незаконно коли в столичния квартал "Младост 4". Той публикува и фотос във Facebook от случката, която описва подробно.

"Контрол над изпълнителната власт ли? Днес хапваме с колеги в заведение в "Младост 4" и забелязваме човек в жилетка, спиращ произволни автомобили. Огледахме се и не видяхме патрулка, която по закон трябва да се вижда от пътя - по новия закон трябва всяко спиране да се извършва дори под строг видеоконтрол, оповестен с бележка на служебния автомобил. Нахранихме се и излязохме - хвърлихме око от по-близо и видяхме, че лицата са две - и двете униформени, единият седи в немаркиран частен автомобил, без служебна лепенка или маркировка, без буркан или други специални съоръжения. Другият с жилетка с надпис "ПОЛИЦИЯ" спира, без да има маркировка за ранг и принадлежност към дадена служба. Обадих се на 112, да подам сигнал: "Здравейте, да подам сигнал... така и така, действието се развива на обръщалото на автобуси 76 и 213 в "Младост 4", "Сигналът приет, благодарим Ви!"

Три минути след като подадохме сигнала, достатъчно време да се пусне до 7-мо РПУ, на района на което се извършва нерегламентираната проверка, и някой да се обади и да ги предупреди за евентуална проверка, шофьорът на частния автомобил, с регистрация СА7202ТХ (колата вдясно на маркировката), който и спираше до момента поне два автомобила, съблече жилетката и се прибра на шофьорското място. Поседяхме 15-тина минути в непосредствена близост, в очакване на патрулка, за да пишем жалба и да свидетелстваме, но патрулка така и не се появи. Вместо това ни се хилиха известно време от колата, накрая запалиха и си тръгнаха", пише свидетелят на случката Владислав Тачев.

От пресцентъра на МВР потвърдиха пред Dnes.bg, че знаят за сигнала.

"В района се е провеждала специализирана операция на полицаите от 7-мо Районно управление и колите са спирани като част от нея. Няма нищо общо с пътен контрол. Колата не е обозначена, което е практика при подобни операции", заявиха от МВР.

Тачев, който сигнализирал за проверките, също получил информация от СДВР, че се е провеждала операция. От там са го уведомили, че полицаите са били без автомобил и не е трябвало да използват личен автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

62

анонимен

преди 9 години

Ей това е българщината чули по медиите, че трябвало да се спира само със обозначени автомобили или това май е само оправдание...когато си изряден гражданин какво ти пречи да бъдеш проверен........от какво се притесняваш....или имаш нещо да криеш може би.....страх те е да не ти поискат пари???? ми то ако си изряден нама за какво да се захванат, че да ти искат......и ако случайно стане това ако им дадеш си толкова виновен ти колкото и те......

61

Спец

преди 9 години

Работя в Бизнес Парк. Преди 2 месеца на наш служител французин от арабски произход, го спират на улицата за проверка без причина. Принуждават го да ги води до жилището, където живее под наем, за да им покаже трудов договор (само паспорта, който той носи в себе си не го легитимира). Там на място, другарите му казват или по 40 лв на калпак или една нощ в ареста. Малкият, явно очарован от идеята да им ходи на "гости" си "плаща".Питам: Дали и това е било Спецакция?

60

анонимен

преди 9 години

Промени в осъществяването на проверка от пътна полиция в сила от 20.01.2015г.От 20.01.2015г. влизат нови правила за проверка на пътя. Само екип от двама пътни полицаи, със специално оборудван полицейски автомобил, могат да ме спират за проверка. Автомобилите трябва да имат обозначителен стикер. Те са оборудвани с:три камери (две на предното и една на задното стъкло) за наблюдение на зоните, в които се извършва проверка;цифрово записващо устройство;два безжични микрофона, носени от полицаите, с паник бутон;безжичен интернет;GPS.На извършването на проверката се осъществ

fallback