В дните на Страстната седмица, на Велика сряда, когато Юда отива при юдейските първенци и уговаря предателството на Христос за тридесет сребърника, страната ни беше потопена от поредната трагедия, родена от безхаберие и алчност.

В курорта "Слънчев ден“ край Варна при ремонтни дейности се срути част от недействащия хотелски комплекс "Вероника". В сградата имало строителна бригада, която е трябвало да я събори, за да се построи жилищна кооперация.

Първоначално се разбра за един загинал работник, и за трима под руините. Цяла нощ екипи търсеха оцелелите под руйните, включиха се специални кучета на БЧК, термокамери. Намеси се и прокуратурата, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че липсват каквито и да е писмени данни за броя, а и въобще за хората, които са работили на обекта.

В крайна сметка от развалините извадиха четири трупа. Оцелял по чудо разказа, че на бригадата било наредено да режат арматурата от колоните на сградата. Човекът, който ги наел, дори ги успокоил, че ако хотелът започне да пада, ще имат 15 минути време да избягат. Излезе информация, че за злополуката има и задържан, чието име е Георги Георгиев. Той събирал работници на черно край гарата във Варна.

Началникът на обекта, който е вкарал работниците в хотела, им разпоредил да дърпат носещите колоните на първия етаж. Разбра се още, че разрешението за ремонт на срутения хотел "Вероника" е издадено от община Варна, но в него никъде не фигурира дейност по събаряне на сградата.

В единия от двата си работни дни през Страстната седмица депутатите узакониха платеното паркиране в големите зони и вдигнаха десетократно глобите за паркиране на тротоара и в парка.

Така, ако си сложите колата на тревата до блока, вече сте заплашен от наказание от 200 лева. За да влезе в сила промяната, трябва да бъде гласувана и на второ четене.

Страстната седмица разпали и страстите на депутатите.Волен Сидеров и Красимир Каракачанов си размениха любезности от парламентарната трибуна и се обвиниха в комплексарщина. Радан Кънев пък трябваше да си признае, че е нарушил закона като е запалил цигара в заведение на закрито.

И партиите показаха страстите си – покрай промените в ГПК. ГЕРБ и Реформаторите излязоха с различни идеи за промени – едните искат главния прокурор да разваля сделки, а другите – финансовия министър. В крайна сметка страстите се уталожиха предпразнично и останаха за след Великден.

През седмицата в час на пик трафик пропадна един от най-натоварените пътища в столичната ифраструктура.Огромна дупка се образува на разклона под пътното платно на бул. "Христофор Колумб” при разклона на бул. "Брюксел". Оказа се, че колектор за мръсна вода е виновен за транспортния апокалипсис. Ремонтините дейности продължават. И въпреки ремонта дупките станаха три, а на софиянци не им остана друго освен да се въоръжат с търпение и да търсят обходни маршрути.

През седмицата в международен план започна своеобразен флирт по гръцки - премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас отиде в Москва при руския Владимир Путин. Като цел на посещението се завъртяха различни версии, но основната беше искане на "кредити или финансово сътрудничество".

Не е тайна, че Гърция е на ръба на финансова криза и  рябва да плати 457 милиона евро за стар заем от МВФ. Иначе сред темите са били енергетика и  износ на гръцка земеделска продукция. А коментарите в медиите бяха от рода на "историческо посещение", "руски подарък", "среща с историческа значимост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase