Снимка: архив Ройтерс
fallback

Жените в България продължават да взимат по-ниски заплати от мъжете. Увеличава се и броят  на представителките на слабия пол, които остават без работа, сочат последните данни на НСИ.

Държавата ще се опита да промени статистиката със законопроект за равенство между половете. Документът е готов и започва общественото му обсъждане. Проектът вече е бил дискутиран от Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет. Предстои обсъждането му и в други по-широки формати.

Това съобщиха от социалното министерство. На заседание в Правец социалният министър Ивайло Калфин се е ангажирал равнопоставеността между половете да бъде включена във всички държавни политики.

По време на форума той е обяснил, че приемането на закона е приоритет за кабинета. Целта е да се започнат реални мерки и те да получат широка подкрепа.

Зам.-социалният министър Лазар Лазаров пък представил данните на Статистиката, според които през 2012 г. разликата във възнагражденията е била около 21 на сто, а през 2013г. - до 20%.

Заетостта на мъжете е най-висока в преработващата промишленост и строителството, докато търговията, образованието, хуманното здравеопазване и социалната дейност са преобладаващите сфери за заетост при жените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

вко

преди 9 години

Като цяло разлика в заплатите има, но това е нормално. Но то е така написано, сякаш хора от 2-та пола, на една и съща длъжност в 1 фирма получават различни заплати - еми не е вярно.

35

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 17Познавам и кранистки и металурзи жени. А ти колко мъже начални учители и учители в детската градина познаваш?

34

Bubbles

преди 9 години

ХАХАХА Жените били без работа а!?На където и да се обърнеш работа за жените колкото щеш : Продавачки, Шивачки, Сервитьорки, Барманки, Училищата, детските градини и повечето държавни учреждения са кокошарници от край време...Това какво говори? - Днешната българка е мързелива кифла щом като се оплаква че няма работа. Какво да кажат тогава мъжете, като от всякъде им се казва набираме само жени?Нямам нищо против жените, ама да ми казвате че нямало работа за тях айде моляви се не говорете глупости

fallback