Снимка: БТА

Към момента 317 жилищни сгради в страната имат сключени договори за саниране с Българската банка за развитие, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя уточни, че заявленията в банката са над 500 и допълни, че е оптимист, че нещата наистина се случват.

Министърът отбеляза, че в момента се обсъждат с Националното сдружение на общините в Република България два от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват те при реализацията на проекти.

Павлова обясни, че много често се случва при почти 100% събрано съгласие за саниране, заради един-два апартамента да страда цялата сграда. Вторият проблем е при сградите с повече входове, както и тези, които са разположени в Г- или П-образна форма.

При примерно пет готови входа и един, който не е готов, не може да се санира сградата, каза тя. "По тази причина водим дискусия с НСОРБ как можем да облекчим този процес”, обясни Павлова. Министърът подчерта, че ще анализират броя сгради и проблемите и най-вероятно ще предложи в края на април на МС някаква подкрепа за тези сгради и решение на тези проблеми, съобщава БТА.
 
Строителният министър обясни, че лятото се очаква да има сгради, на които ще е направено техническо и конструктивно обследване и края на лятото и есента ще има реално строителство и ремонт.

Лиляна Павлова коментира и свлачищата в страната и определи темата като “много сериозна и критична”. По думите й по регистър свлачищата на територията на цялата страна са над 1850. Павлова посочи, че по-кардиналното, което се прави по отношение на свлачищата, е нейното предложение за драстично затягане на режима за т.нар. предварителни съгласувани разрешения за строителство в свлачищните райони - как се позволя и дали се разрешава строителство в такава зона.

Предвижда се и забрана за изграждане на водопроводни и канализационни системи, там където очевидно е свлачищен район.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase