Снимка: архив, Булфото
fallback

100 млн. лв. не достигат на агенция "Пътна инфраструктура“, за да се извършват необходимите ремонти на пътната настилка. Това заяви председателят на агенцията инж. Лазар Лазаров пред "Нова телевизия".

По думите на Лазаров проверките показват, че в отделни участъци състоянието на пътните настилки е плачевно.

"В момента приходите от винетните такси са между 200 и 220 млн. лева годишно", пресметна той и допълни, че парите от продажбата на винетки първо отиват в централния бюджет и от него към Агенцията се превеждат около половината – 105 млн. лева.

Същевременно общият бюджет на АПИ е 240 млн. лева – за ремонти и за ново строителство.

Лазаров припомни, че преди десетилетия за пътно строителство са се отделяли милиарди от акцизите на горива и заяви, че в секторът е недофинансиран от десетилетия. В момента бюджетът на агенцията за ремонт на пътища се пълни само от приходите от винетни такси.

"Парите или няма да стигат за пенсии, или за пътища, или за здравеопазване. Ако сега обявя, че ще вдигнем винетките, знаете ли какво ще стане?", попита Лазар Лазаров.

Той коментира още решението от 1 април скоростта по магистралите да бъде ограничена до 90 км/ч. "По-добре е да търпя критики от шофьори, които искат да карат със скорост 150-160 км/ч, отколкото от почернени майки", подчерта той.

По думите на Лазаров с тази акция се цели да се разбуди социално чувство за отговорност и да се ограничат хората, несъобразяващи се с пътните условия.

Според него е важно както да се строят нови магистрали, така и да се намерят пари за ремонт на старите. Лазаров беше още категоричен, че  не приема обвиненията, че "асфалтът не се яде", отправяни по време на предишния мандат на кабинета на Бойко Борисов, и посочи, че всички печелят от добре развитата пътна инфраструктура, която помага за ръста на икономиката.

"Разговорът е социален – като общество трябва да решим да си направим пътищата", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Анонимен

преди 9 години

Вълчо,това го кажи на съветника на министъра на икономиката, дето ни проглуши ушите колко лошо нещо е плановата икономика и държавната собственост, а и как при Соц-ът бяхме от зле, та по-зле. Сигурно си има своите лични и експертни основания, без да мога да преценя кои натежават, но като гледам сега всичките (без едни 10-на хиляди) сме цъфнали и вързали... И колкото и да не ми се иска, май онази приказка за мат'ряла ще излезе повече от вярна.

110

от Франция

преди 9 години

На крадливото българско племе първо трябва да се запушат дупките в празните глави.Тази държава никога няма да се оправи-дори една Албания е по напред.

109

Анонимен

преди 9 години

бате Бойко може да мутра, може да не е много умен.Ама такива като него ни трябват!Обаче ГЕРБ, това не е Борисов, това са много престъпници!И това вече не е на хубаво

fallback