Снимка: Reuters, архив

Голяма част от българските джебчии са жени на възраст между 6 и 60 години. Това каза Красимир Любомиров, началник сектор „Улична престъпност“ в СДВР, за агенция „Фокус”.

Любомиров обясни, че обикновено джебчийките се обличат според обкръжаващата ги среда, традициите на съответната държава или конкретно място, определено за извършване на престъпление с цел да останат незабелязани и да се слеят.

„За извършване на джебчийски кражби използват различни предмети и вещи (шалове, шапки, връхни дрехи, чанти и др.)”, обясни Любомиров. По думите му целта на това е да останат незабелязани от околните извършването на престъплението.

При наличие на видеонаблюдение, джебчиите ползват очила, шапки и шалове, с което прикриват самоличността си с цел да не бъдат разпознати при следващ преглед на видеозаписи, обясни експертът. Ежедневно променят външния си вид - прическите, цвета на косата си и обличат различни дрехи.

Най-често джепчийките се движат на групи от по минимум две-три.

„В днешно време джебчийте на практика са визуално неразличими от всички околни в обществото. Облеклото и държанието им е съобразено с това на околните, като по този начин притъпяват вниманието им към себе си”, допълни още той.

„Що се касае до мъжете джебчии, по-голяма част от тях са на възраст между 25 и 50 години, като освен български граждани, са установявани и чужди от съседни на България страни – румънци, албанци, македонци, а също така в единични случаи - алжирци и мароканци“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase