Снимка: архив Булфото

1600 експоната на тракийското ни съкровище отлетяха под строга охрана за един от най-известните световни музеи Лувъра в Париж.

Златните и сребърните съкровища потеглиха от НИМ към летището в пет часа тази сутрин. Съпроводиха ги мъже с автомати, съобщи "Нова телевизия".

Уникалните предмети бяха натоварени в бронирани камиони. Преди това експонатите бяха поставени в каси с двойни стени, които са огнеопорни и водоустойчиви. Издържат на температура от 1900 градуса.

"Това е максимумът температура, която може да се развие при паднал и взривил се самолет, така че експонатите ще оцелеят при всички случаи!", обясни директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Сред експонатите, които ще гледат в Лувъра, са Боровото, Летнишкото, Панагюрското, Рогозенското съкровище. Накитите от Свещари, Златиница и Голямата Косматка. Главата на Севт III и още десетки тракийски находки и скъпоценности. Общата застрахователна оценка на съкровищата е над 170 милиона евро.

На летище София златото и среброто бяха чакани от два самолета, единият от които резервен.

Изложбата на българските съкровища в Лувъра ще бъде открита на 15 април и ще продължи до 20 юли. Очаква се над 4 милиона туристи от цял свят да видят от първо око съкровището ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase