Атанас Атанасов. Снимка: БулФото, архив
fallback

Разработвана е цяла една партия, участвала в протестите, обяви председателят на парламентарната вътрешна комисия ген. Атанас Атанасов /РБ/ пред bTV.

Oще по темата
От думите му стана ясно, че това е партия "Свобода и достойнство", а Касим Дал е бил подслушван. Атанасов, който пръв обяви, че по разработката „Червеи“ са подслушвани протестиращи срещу кабинета „Орешарски“, уточни, че за това е бил информиран служебният премиер Георги Близнашки.

Извършена e проверка от инспектората на МВР.  По думите на Атанасов наказани са 4-има служители, сред които е бившият шеф на Националната полиция Тодор Гребенаров.

Според депутата това означава, че проверяващите са установили злоупотреба със СРС-та в конкретния случай.

Атанасов обясни и хронологията - постъпил е анонимен сигнал, по който главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е разпоредил да се работи и по думите му моментално са включени разузнавателни средства по отношение на Касим Дал.

Депутатът уточни, че не знае колко време е бил подслушван телефонът на Дал. Заявител на СРС-то, като директор на полицията, е Гребенаров, при условие че в анонимния сигнал нищо не се говори за Касим Дал, допълни шефът на вътрешната комисия.

Трите места, където агенти на ДАНС са действали по разработката срещу Касим Дал, са Бургас, Варна и Шумен. Това са местата, където той е пробил бастиона на ДПС, смята Атанасов.

По думите му „ще дойде време и пъзелът ще се подреди“. Според него много бързат тези, които обясняват, че той не казва истината.

Атанасов обвини главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, че и в този случай както в случая в Лясковец всички негови подчинени са били наказани, а той все е невинен.

Депутатът посочи, че никой не знае „какво е източено“ като информация в разработката и това е големият проблем.

Той не пожела да коментира дали има амбиции да оглави ДАНС. „17 пъти съм казвал, че не ме интересуват позиции на ръководители, това, което съм искал да стана, съм станал. Председател съм на комисия, пред която шефовете на ДАНС могат да се явяват всяка седмица, ако комисията вземе такива решения“, отсече той.

Ген. Атанасов заяви още, че шефовете на службите по време на кабинета „Орешарски "са били посочени от ДПС". „Това осигуряване е един процес, който не се случва за два-три дни“, коментира той.

Атанасов подчерта, че не се интересува от номинациите за шефове на службите, които се очаква да станат ясни на заседанието на МС следващата седмица, но по думите му в положителната си оценка за настоящите премиерът Бойко Борисов е сам срещу мнозинството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 9 години

Цвъци в затвора и точка!

19

?

преди 9 години

Нека истината да излезе докрай! Отговорност се иска-лична!Ако Атанасов е прав защо съдят Цветанов,че е отказал подслушване,а за тези,които масово са подслушвали и в чийто ръце е била цялата държавна машина са я ползвали с какви цели...?

18

Анонимен

преди 9 години

Поплювко !Голям генерал .Те всички са генерали-Б.Б.,А.А, Ст.Ст,.и.. и о, ужас начело с върховния главнокомандващ -Р.Пл.

fallback