Снимка: архив, Ройтерс

Четирите национално представителни работодателски организации предлагат нарастване на пенсионната възраст с по 6 месеца годишно за трета категория труд до навършване на 65 години за двата пола.

Предлагат и нарастване на осигурителния стаж до 37 години за жените и 40 години за мъжете.

Бизнесът изпрати до вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин предложенията си за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система.

Още по темата
Предложенията бяха очаквани от Калфин, който преди дни заяви, че те ще бъдат взети под внимание и обсъдени на Съвета по пенсионната реформа към Министерството на труда и социалната политика.

Идеите на работодателите, изпратени до медиите, включват запазване на тристълбовия модел на пенсионноосигурителната система.

Бизнес организациите искат и отмяна на втора категория труд и промяна на критериите за риск и тежест на труда при първа категория труд.

Те се обявяват за радикална промяна на системата за определяне и отпускане на пенсиите за инвалидност, за да се предотвратят злоупотребите и така да се ограничи дефицитът в Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Сред предложенията си и разграничение между характера и обхвата на осигурителните плащания и на тези, които имат характер на социално подпомагане, както и приходите и разходите на осигурените по чл. 69 от КСО (балерина, балетист или танцьор в културни организации) да се обособят в отделен фонд на ДОО.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase