Снимка: Dnes.bg

Ако бюджетното изпълнение се движи както сега, няма да имам аргументи срещу великденските добавки за пенсионерите, обяви пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.

Той отчете, че за стоте дни управление бе актуализиран Бюджет 2014 миналата година, беше изработен Бюджет 2015, а вложителите в КТБ получиха достъп до гарантираните си влогове и към 13 февруари са се разпоредили с 3,4 млрд. лв.

Още по темата
"Отчитаме като успех възстановяването на стабилността и предвидимостта на финансовата система. Продължихме добрата практика от предходното правителство за ускорено възстановяване на ДДС и незадържане на нива невъзстановен данъчен кредит“, заяви той и декларира, че сметките към бизнеса ще бъдат плащани навреме.

"За 2015 г. заложихме точно 3% дефицит, но ходът на изпълнение и мерките за събираемостта дават основание да се мисли, че няма рискове във фискалното изпълнение. Резервите в сивата икономика и решителните усилия на правителството да намали опитите за кражба от приходната част на бюджета дават резултат. За първи път след 2008 г. януари месец 2015 е на излишък“, припомни Горанов.

Той посочи, че с цел борба с контрабандата, всяка сряда има регулярни срещи при премиера. "С всички служби, с които държавата разполага, успяхме да постигнем нелоши резултати, които тепърва ще се виждат в приходната част на бюджета“, похвали се финансовият министър.

"Ако бюджетното изпълнение се движи както досега, няма да имам аргументи да опонирам на социалния министър и министър-председателя срещу великденските добавки“, заяви той.

Горанов допълни, че и днес сутринта при премиера е имало среща с представители на ръководството на МВР, ДАНС и прокуратурата, като са обсъдени ежедневните мерки, които се вземат срещу контрабандата.

Финансовият министър спомена в отчета си, че МФ е изплатило 1,131 млрд. долара в полза на държателите на глобални облигации на Република България с падеж 15 януари 2015 г.

Той декларира, че ще продължат усилията в посока събираемост и намаляване на разходите на бюджета.

Още икономически и политически новини от страната четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase