Архив: Булфото
fallback

В новия Законопроект за училищното и предучилищното образование не се предвижда закриване на училища в малките населени места, а превръщането им в обединено училище до 10 клас. Това обясни в Пловдив депутатът Милена Дамянова, председател на Парламентарната комисия по образование.

Това на практика ще означава не само запазване на тези училища, но и тяхното развитие и даване възможност на децата от тези места да продължат обучението си до 10 клас и то на същото място.

Oще по темата
Децата ще могат да получат и професионална подготовка, обясни Дамянова. В тези училища ще се провежда и обучение за придобиване на първа степен на професионална квалификация и на част от професия.

По думите й нужна е преценка, за да се види дали материална база на училищата позволява да се види колко са децата, останали за 8 клас, ще се обсъдят и предложения на учителите по места, каза Дамянова.

По отношение на приема от 5 клас в елитните училища тя обясни, че законопроектът не предвижда такава възможност. След поредица от дискусии с учители и родители се стигна до извода, че повечето са против ранния прием, добави депутатката, цитирана от БТА.

Според нея това не трябва да става безразборно, а балансирано, на основата на критерии, чрез държавен план само за по една паралелка и с разрешение на началника на местния РИО.

Ние искаме всички деца да завършат основно или поне първи гимназиален етап от образованието, като сме длъжни да предложим система, която да ги задържи максимално дълго в училище и то до задължителната 16-годишна възраст.

Това каза Дамянова за децата от ромския етнос, които трудно се задържат в училище. Според нея с този законопроект и тези деца получават още един шанс да останат в училище поне до 10 клас.

В Пловдив тя участва в Конференцията за споделяне на добри практики при работа с ученици и родители в мултикултурна среда. Форумът се организира от Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и училища от област Пловдив, работещи по проект "Всеки ученик може да бъде отличник".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

DDJ

преди 9 години

Госпожицата да ли е била и един ден поне в българско училище като учителка ?

8

Иван

преди 9 години

До ДАСКАЛ КОЛЮВсички да дойдем при вас *** такъв, никакъв даскал не си.Да затворят и малкото училища и всички ще духаме после.Връщаме се все повече назад във времето, както дедите ни разправяха "Ей синко в нашето село нямаше училище, ходихме пеша до съседното село за да получим образование".Просто живи ни погребат, за нищо не стават тез политици.

7

бивш Даскал

преди 9 години

Нека да се разкриват средишни училища с не по-малка от 100 ученика и то още от нач. курс. Никаква файда няма от у-ща със слети паралелки. Само излишни разходи. С продажбата освоб.мат.база да се извозват децата, има пътища навсякъде, Обучението да е целодневно до 7 кл. и да им се осигури безплатен обяд. тОВА СА НАШИ БЪЛГАРСКИ ДЕЦА. По цел свят е така.Съществуват у-ща 19 учиника, че е било защитено.Смешна бълг. половинчата раб.Така нар. Външ.оценяване е абсол.фалш и самолъжене. Всякъде се подсказв

fallback