Михаил Миков Снимка: архив, Булфото

Лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че се приема Закон за образованието, който не държи сметка за социалната дистанция между различните прослойки и за достъпа им до образование.

Още по темата
Миналата седмица на първо четене парламентът прие, че държавата ще плаща част от финансирането и на частните училища и частните детски градини.

Миков допълни, че в настоящите условия, при наличие на толкова голяма бедност, ограниченият финансов ресурс трябва да се насочи изцяло към държавните училища, за да се осигури достъп до образование на най-уязвимите социални слоеве.

„Същото е и в здравеопазването. Така наречените реформи всъщност се въртят в оня порочен кръг, който превръща образованието и здравето в стока. И срещу това ние сме против, активно и постоянно“, посочи Михаил Миков.

„Настояваме да се предприемат спешни  мерки от правителството, за да се  гарантира сигурността на българите в Украйна, както по отношение на техните права като малцинство, така и във връзка със ситуацията в момента, която създава опасност за живота им. Българите трябва да имат по-сериозна подкрепа от България”, каза още той в местността Шерба край Варна.

Миков бе категоричен, че БСП ще продължава да настоява за категорична позиция на нашето правителство за отпадане на санкциите спрямо Русия. „Част от нашите представители и в Европейския парламент, и в ПАСЕ категорично се противопоставиха на това изкуствено напрежение. Пътят за излизане от кризата е в диалога, в никакъв случай не във военните действия. Една война ще бъде разрушителна за Европа, България ще понесе много тежки последици и затова ние ще участваме във всички инициативи, в които ясно се чува гласът на българските граждани, който е против военни действия“, отбеляза Михаил Миков, цитиран от пресцентъра на партията.

В местността Шерба край Варна председателят на БСП участва в традиционното честване на годишнината от битката на партизанска чета „Народна дума“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase