Лиляна Павлова Снимка: БТА

Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради е аполитична и насочена към българския гражданин, тя е солидарна и прозрачна. Това заяви по време на извънредния парламентарен контрол днес в Народното събрание регионалният министър Лиляна Павлова.

Още по темата
Като пример тя посочи, че първата община, която е сключила договор за финансиране с Българска банка за развитие (ББР), е община Враца, където кметът не е от ГЕРБ.

Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради е отворена за всички, независимо от етническата, религиозната или партийната принадлежност, и за всички общини с многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ, каза Павлова.

Депутатът от БСП Мая Манолова упрекна, че управляващите използват националната програма за саниране за предизборна кампания на ГЕРБ за предстоящите местни избори. Тя каза, че фирмите на ГЕРБ по региони вече са получили указания да регистрират по 5-6 малки фирми и на принципа „санирай и спонсорирай” да се купят предстоящите местни избори.

Манолова каза, че от БСП ще искат промяна на критериите за избор на изпълнители и граждански контрол.

В отговор Павлова посочи, че фирмите, които могат да участват, ще се избират от кметовете чрез провеждане на обществени поръчки. Общо над 2500 малки и средни фирми от страната ще могат да се включат, каза министърът. Условието е една фирма да поеме ремонта на една сграда, което дава гаранция да се включат повече фирми и да се осигури заетост, заяви тя. По думите й това е добра възможност за икономиките на регионите, която ще доведе до икономическото им развитие. Програмата за саниране ще работи още поне две години, каза Павлова.

Бъджетът на националната програма от 1 милиард евро не покрива всички жилищни сгради и над 2 милиона граждани, които живеят в тези сгради, каза още Павлова. В Оперативна програма “Региони в растеж” има 300 милиона лева за останалите сгради  - панелни и тухлени, така че всички многофамилни сгради да бъдат покрити, каза още тя.

На питане на Магдалена Ташева от Атака Павлова отговори, че усилията са и в двете посоки – държавата да инвестира в енергийна ефектиност на публични сгради и на частни. Стотици сгради вече са санирани по ОП “Регионално развитие”, отбеляза министърът. Финансиране има предвидено и за следващия програмен период, допълни тя.

Програмата не е социална и няма приоритети, продължи Ташева. Тя посочи, че тези сгради, които са от 60-те години, имат най-голяма нужда, както и най-бедните, които нямат възможност да санират. Според Ташева ефектът няма да е постигане на енергийна ефективност, защото иначе трябваше да се започне от държавните институции – училища, болници и после да се премине към частните сгради.

Павлова информира, че Министерството на финансите подготвя промени в законодателството, с които ще се регламентира, че когато се санира с публичен ресурс, тези сгради няма да могат да ползват данъчни облекчения за местни данъци. Такова облекчение ще влезе в сила от догодина, уточни Павлова.
 

Още икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase