Архив: Булфото
fallback

С парите, които частните училища ще получават от държавата, ще се намаляват част от таксите за обучение на учениците в тях. Това заяви на пресконференция Милка Славчева - председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ).

Тя обясни, че частните училища искат да получават средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците, който е около 1300-1400 лева годишно.

Oще по темата
Миналата седмица парламентът прие на първо четене новия Закон за предучилищно и училищно образование. Според промените държавата ще плаща част от финансирането на частните училища и детски градини.

Славчева отбеляза, че ако в Закона за предучилищното и училищното образование бъде приет принципът „парите следват ученика” и за частните училища, то идеята ще влезе в сила през 2018 г.

Твърденията, че държавните и общинските училища ще бъдат неравнопоставени спрямо частните училища заради финансирането, тъй като частните училища, освен държавната субсидия, ще събират и такси от родителите, са силно манипулативни и неверни, каза Славчева.

По думите й децата и учениците в частните училища и детските градини ще получават от държавата само пари за задължителното им обучение, които ще се ползват за част от заплатите и социалните осигуровки на учителите.

Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение, за извънкласни дейности, няма да имат бонуси за добри образователни резултати, за ремонти и за обзавеждане на материалната база, обясни председателят на БАЧУ.

Славчева отбеляза, че държавните и общинските училища освен средствата, които получават по делегираните си бюджети, съгласно единните стандарти за издръжка на учениците, получават също и средства за капиталови ремонти, за материално-техническата база, за отопление и такса "смет", за високи резултати на учениците.

В България в момента има 54 частните детски градини, в които има 1300 деца и 1002-ма учители.

Частните училища в страната са 164 (от първи до 12-и клас) и в тях 6800 ученици се обучават от 1325-ма учители, съобщиха от БАЧУ.

Според Славчева за този брой деца в частното образование са необходими около 12-13 милиона лева годишно от държавния бюджет.

По повод на мненията в обществото, че в частните училища учат "деца на богаташи и мутри" и държавата ще им плаща обучението, Славчева коментира, че в тях учат деца на родители от средната класа. Това са деца на преподаватели в университети и на учители, на финансисти и на хора със свободни професии, добави председателят на БАЧУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

До 50 и 51

преди 9 години

Никой не казва, че само некадърниците и безотговорните са с ниски заплати. Това е съвсем друга тема.Това, което се има предвид в коментар 52 е и въпрос на зрелост на гражданското общество.Какво пречи да се организира една гражданска инициатива за контрол относно това, как ще бъдат използвани парите, които държавата предвижда за образованието на всяко дете, ако такива пари се насочат и към частните училища?Спрямо недобросъвестните частници не бива да има търпимост!

43

Анонимен

преди 9 години

Някои западни държави дават пари от хазната и на частните училища - за образованието на детето ти се полага някаква сума годишно. Справедливо е родителят да реши дали детето да ползва образование, обезпечено само с тази сума (в държавното училище) или да ДОПЛАТИ от джоба си и да го прати в частно школо.Съвсем друг е въпросът дали у нас ръководствата на частните училища ще постъпят честно - дали тези 1400 лв ще се приспаднат от таксата или ще се употребят за облагодетелстване на ръководството.

42

Родител

преди 9 години

Познавам една самозабравила се собственичка на училище и детска градина, чиито деца до скоро бяха набутани като сардели в един апартамент в Лозенец. Години наред стоеше по медиите и лъжеше, че прави поредната първа копка на собствена училищна сграда. В същото време просеше пари от родителите, защото трябвало да построи сграда. Преди година докара училището до фалит и сега вероятно потрива доволно ръце, че ще получи поредната порция въздух от държавния бюджет. Аман от такива частници!

fallback