Снимка, архив Булфото
fallback

Образователният министър проф. Тодор Танев смята, че трябва да имаме и общ изпит „за мислене” при приемане във висшите училища. Пред Нова телевизия той обясни, че в България за първи път идва голяма европейска програма за растеж в образованието. Тя обаче ще финансира само качеството, а не масовостта и затова е нужен нов тип прием във ВУЗ-овете.

По думите му IQ на българите е абсолютно достатъчно да бъдат приети в чудесни университети в чужбина. Министърът допълни, че вероятно тази система, ще бъде адаптирана в България.

„Тази година остават същите начини за влизане във ВУЗ и излизане от средното образование. Нищо не се променя. Ще се обсъжда, обаче, по-нататък евентуално да се промени системата за влизане във висши учебни заведения в България”, обясни министърът. Той намекна, че се обмисля матурите да служат само за излизане от училище.

Министърът заяви, че ще се опита да намали броя на университетите.

„Ще се опитам леко, по тяхно желание. Ние нямаме право да се месим в академичната автономия. Ще питам на каква база можем да го направим, но това те трябва да го решат. Сливането е възможно, такъв е и словашкият опит”, добави образователният министър. Той се обяви и за субсидиране на частните училища.

„Нямаме право да лишим ученик от частно училище от неща, които той като дете е длъжен да има и държавата гаранитра на всички деца. Например, учебниците от 1-ви до 7-ми клас се субсидират от държавата, независимо в какво училище са децата. Става дума за още малко увеличение в посока на задължителната част от учебната програма, което означава известни плащания”, добави още проф. Тодор Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

кали

преди 9 години

Българите са имали в своята история много престижно образование - прабългарското !!! Пример за българите !!!

31

кали

преди 9 години

Българското образование е основен приоритет на българите !!!

30

k_g_angelov

преди 9 години

"да имаме и общ изпит за мислене при приемане във висшите училища."И в првителството, и в правителството, драги ми господине.Ще е даже най-полезно, а и по-необходимо.

fallback