Снимка: БТА, архив

Наложително е Висшият съдебен съвет като независим орган да разгледа темата с издаването на съдийски разрешения за използването на СРС, заявява премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Още по темата
От стенограмата става ясно, че той възлага на министъра на правосъдието Христо Иванов, който е председател на ВСС, да внесе за разглеждане в Съвета констатациите от докладите по операция „Червеи”. От разговора на заседанието на МС личи, че се спестяват подробности заради класифицирана информация, тъй като стенограмите са публични.

Вътрешният министър Веселин Вучков обяснява само, че в доклада от проверката, направена в МВР от Националното бюро за контрол на СРС, има осем групи констатации, които сочат огромни проблеми.

„Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив. Това се констатира не от мен, защото има атаки, гледам в последно време медийни и към мен персонално. Аз изчаках доклада на Бюрото за контрол на СРС, който в понеделник ми беше представен и той изцяло потвърждава нашите притеснения отпреди два месеца“, изтъква Вучков.

По думите му трябва да се установи докрай какво е правено 300 дни в информационните фондове на МВР и ако е необходимо да се промени законът, а не това да се подменя с въпроса подслушвани ли са протестиращи.

Какво данни се съдържат в информационната система разяснява и премиерът Бойко Борисов.

„Там в масивите са всички данни – дали примерно някой като малък се е бил някъде или каквото и да е друго. Сиреч, криминалните регистрации, които не се отразяват в съдебните регистрации – има малка разлика. Знаете, свидетелствата за съдимост след пет години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби или си обрал бостан, ги пишат тези работи и с една дума, би могло да бъде манипулирано“, казва Борисов.

Премиерът уточнява, че не обвинява никого, но държи „двамата министри (Вучков и Иванов – бел. ред.) да са в курса на нещата“.

Според вътрешния министър Веселин Вучков важното е „да не замитаме всичко под килима и след три дни никой да не си спомня за това, а да видим какъв е системният проблем и в бъдеще да не се допускат подобни нарушения на Закона за СРС”. Той изразява надежда, че утрешното изслушване по темата в парламентарната комисия за контрол върху СРС няма да се превърне в самоцелно политическо противопоставяне.

Констатациите наистина са много тежки – осем групи. Докладът ми беше представен и на мен преди три дни. Аз още на 2 декември съм сезирал и други институции, които вече предприемат някакви мерки, допълва той.

Вучков коментира, че съдебното разрешение се ползва като параван някой да си прави след това каквото си иска.

„Ние, повтарям, не търсим скандал, а търсим това да не се повтаря и всъщност, дай Боже, да няма нищо", коментира още премиерът Бойко Борисов.

"Но притеснението ни от това, което съм прочел, че действително са…, не мога да кажа дори какво е правено, защото служителите, които са отивали, са оставали… Примерно отиват в Бургас, или в Шумен, или на друго място, осигурява им се достъп до сървъра, никой не ги наблюдава, никой не ги контролира какво правят, как го правят, къде го носят, как са го занесли – в архивите на делото няма констатации. С една дума, всичко това е правено, правено, правено и накрая – в архива. Примерно, ако МВР иска да ползва нещо от тази проверка, за която 300 дни са харчени пари, няма нищо", казва Борисов.

Правосъдният министър Христо Иванов обещава още утре да постави въпроса на вниманието на ВСС, за да се обсъди какви мерки са необходими.

„Ако има основание за реализиране на дисциплинарна отговорност, също ще действаме. Всякакво съдействие от наша страна ще има при планиране на законодателни изменения в тази материя“, допълва Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase