Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив
fallback

Искания за над 410 млн. лева са внесени в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, а годишният й бюджет е 70 млн. лв. Това съобщава вътрешният министър Веселин Вучков на заседанието на МС, става ясно от публикуваната стенограма.

Oще по темата
„Всички са неотложни, животозастрашаващи, спешни, но ще приоритизираме нещата, така че да откликнем и на кметовете, и на областните управители, а и в случаите на неотложност – и на хората, които пострадаха от тези бедствия“, казва той.

Пред министрите премиерът Бойко Борисов обяснява, че проблемът с природните бедствия е сериозен. „Факт е, че тези климатични промени такова изпитание няма да е епизодично, няма да е временно, ще бъдат чести и за това трябва действително да знаем какво правим допълнително по темите да ги предотвратяваме“, подчертава той.

Премиерът коментира и предупрежденията за тревога. "Видяхте ли при код „червено” в Ню Йорк – нито кола, нито човек на улицата. Нито кола, нито човек! При код „червено” в Монтанско цяла нощ вадихме автомобили на хора, които решили, че могат да минават през преспите при затворен път. Така че, макар и бавно, все пак моите наблюдения са, че започват хората да обръщат внимание като им се каже „жълто”, „червено” и т. н. Но направи ми впечатление в Ню Йорк – разчистиха веднага и пътища, и всичко, защото няма коли, няма кой да пречи, няма паркирали, няма задръстени, около които да са станали преспи. Така че всичко си има и своите последствия от глупостта", обобщава Борисов.

Екоминистърът Ивелина Василева обяснява, че от 268-те язовира, които от началото на мандата на правителството са били с неопределена собственост и в предаварийно състояние, в момента е изяснена собствеността на 253. Не е ясна собствеността на 15, които обаче се контролират от областните управители.

Вътрешният министър Веселин Вучков заявява, че за първи път се прави по-мащабна евакуация, към която хората са се отнесли с разбиране.

По думите му прави впечатление, че масово липсват застраховки на домашно имущество. Повечето къщи са с много ниски данъчни оценки и пазарна стойност и премията, която трябва да се внася годишно като вноска, не е никак висока, но това е проблем. „Не можем да укоряваме винаги хората, но в същото време да даваме добри примери с хора, които са си застраховали имуществото“, изтъква Вучков.

Според вицепремиера Томислав Дончев е изключително важно да се направи анализ каква част от пораженията от бедствието се дължат на стихиите на природата и каква част се дължат на стихиите на човешките грешки.

„Нито по принцип реакцията да се търси вина в конкретния политически ръководител (разбирайте министъра) е правилна, нито, например, е правилен подходът да търсим вината във виновните за измененията в климата“, коментира Дончев.

В понеделник екоминистърът Ивелина Василева заяви в телевизионно предаване, че ще трябва да свикнем с новините за наводнения и разрушения, предвид климатичните промени, водещи до изключително интензивни валежи, последвани от периоди на засушаване. Ден по-късно от БСП й поискаха оставката, възмутени от изказването.

Дончев съобщава, че до момента има заведени 17 проверки и досъдебни производства по всички регистрирани случаи – незаконна сеч, незаконни постройки, лошо стопанисване на язовири и изрази надежда прокуратурата бързо да завърши тези случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

хаха

преди 9 години

До Няма100 лева всеки месец за застраховка? Ти шегуваш ли се? България не е Филипините. Тук на половината територия земетресения просто НЯМА. Цунамита? няма. Бури - освен тук-там край Балкана, при това сравнително слаби, няма. Пожари - освен умишлени, масови пожари като тези в Калифорния не е имало поне от 50 години. Ние сме доста стабилна "територия", така да се каже.

58

Анонимен

преди 9 години

kato gleaam toa kiutuk s taa usmefka kak si prai smetkata da grabne edi KEleshnikof i da podpuca bednite horica- tva se 4ete v liceto mupo-skoro Cecko da si ide ot useto i da mu spretne edno prevrat4e ta belkem ednata tikva da bude sma4kana.

57

НЯМАМ БЪДЕЩЕЕЕЕЕЕ

преди 9 години

ГЕРБ КАКТО ДОЙДОХА НА ВЛАСТ КОРУПЦИЯТА НАПРАВО БИЕ НА ОЧИ,КРАДАТ ТЪЙ КАТО ЗА СВЕТОВНО ДО ПОСЛЕДНАТА СТОТИНКА,ЗА ЕВРО ПРОЕКТ ПУСНАТИ 3,5МИЛИОНА ЕВРО,А ПРОЕКТА Е НАПРАВЕНА САМО ПОЛОВИНАТА ,И СЕГА Е ПРЕКРАТЕН ЗАЩОТО НЯМА ПАРИ 3,5МИЛ. НЕ СА БИЛИ ДОСТАТЪЧНИ!!!А НА ПРОЕКТА СА ХВЪРЛЕНИ ИМА НЯМА ДА СА 500ХИЛЯДИ,ТО СЕ ВИЖДА,НАПРАВО КРАДАТ ВЕЧЕ ПРЕД НАРОДА,И НЕ МОЖЕШ ДА ИМ КАЗВАШ НИЩО ВЕДНАГА ТИ ЗАТВАРЯТ УСТАТА,СЪС ЗАПЛАШВАНЕ ,ЗА КАКВО ИМ ГЛАСУВАХТЕ БЕ НАРОДЕ ЩО СТЕ ТОЛКОЗ *** ЗАЩО!!!ЗАЩО!!!ЗАЩО!!!

fallback