Лидерът на левицата Михаил Миков Снимка: архив, Булфото

БСП поиска оставката на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева с мотива, че е крайно неприемлива позицията й, че ще продължим да ставаме свидетели на екстремни природни явления и трябва да се адаптираме към тях. Левицата обвини и премиера Бойко Борисов, че не е правил нищо, за да не се допусне повтаряне на кризисната ситуация от миналата година.

Въпросът за внасянето на вот на недоверие обаче не е обсъждан, увери лидерът на БСП Михаил Миков, защото според него сега е по-важно да се помага на пострадалите.

Още по темата
Според Корнелия Нинова от ръководството на левицата на фона на наводнените къщи и починали хора изказването на министъра е изключително арогантно.

Тя призова Василева да отиде в Мизия и да обясни на хората поради кои точно климатични промени ловяха шарани през миналата година една седмица по дворовете си.

„Оставката на Василева е най-малкото, което трябва да се очаква, но отговорността я носи премиерът, защото поне шест министерства имат отношение към този въпрос“, коментира Нинова.

Според нея Борисов трябва да отговори на въпроса защо, когато левицата сигнализира, че има 66 опасни язовира, които до края на миналата година трябваше да се съборят, както и над 120 язовира с неизвестни собственици, нищо не е направено въпреки обещанията да се решат проблемите.

Нинова цитира част от стенограма от правителствено заседание, по време на което той дава разпореждания да се събарят опасните водоеми и тези с неясни собственици, както и да му бъде предадед доклад за свършеното до декември 2014 г.

„Нищо обаче не е свършено. Това беше пиар акция, акция за реклама, за помпане на мускули, без зад нея да стои реално и едно действие“, коментира тя.

Левицата обвини ГЕРБ, че отхвърля предложения на БСП за законови промени, които целят да не се допускат повече наводнения само защото са внесени от опозицията.

Като пример Нинова посочи неприетите изменения в Закона за горите, с които трябваше да се ограничи безконтролната сеч, която е един от основните причини за наводненията през последните години.

Депутатите от ГЕРБ обаче са отхвърлили промените само по политически причини и това показва управление на инат на гърба на страдащите хора, смята тя.

Според нея другите основни фактори за наводненията са непочистените речни корита, за което пък мнозинството е отказало да отпусне пари, както и неясната собственост на язовирите, които придължават да са с този статут въпреки подадените сигнали и направените констатации.

От БСП подкрепиха становището на работещите в системата на „Български пощи“, че се готви „скрита приватизация“ на дружеството и подаряване на печелившите части от него на инвеститори.

„Очевидно това правителството продължава политиката на ГЕРБ от предишния мандат. Първо беше БДЖ, сега и по отношение на пощите водената политика цели да намали приходи, за да може този сектор да се отвори към частния бизнес“, заяви Миков.

Според него това обаче не е в интерес на хората, особено в малките населени места, и би трябвало държавата да се грижи за пощите като дружество от нейната система.

Относно критиките на лидера на АБВ Георги Първанов към БСП, според когото партията се е върнала в нейния „сектантски“ период, Миков коментира, че за социалистите е по-важно каква оценка дават гражданите на тяхната политика. „АБВ вегетира, използвайки принципите на политическото бракониерство по отношение на БСП“, обвини пък той от своя страна.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase