Снимка: Булфото, архив

Триста хиляди евро не достигат за изложбата на тракийско изкуство в Лувъра "Епопея на тракийските царе: Археологически открития в България", която ще бъде открита в средата на април.

Още по темата
Посолството на Франция започва кампания за публични дарения, търсят се и още спонсори, съобщи днес посланикът на Франция Ксавие Пиер дьо Кабан, цитиран от БТА.

Цялостният бюджет е 900 000 евро. Музеят "Лувър" участва с 360 000 евро, френското посолство - със 110 000 евро, от спонсори и меценати до края на януари са получени 130 000 евро.

Плакати в метрото, на летището и на други обществени места ще популяризират дарителската кампания, в която могат да участват всички.

За фирмите дарители има данъчни облекчения.

"Трябва да се премени, за да отиде в Париж!" е надписът на плаката със снимка на наколенник от сребро и злато, представящ тракийска богиня. Намерен е през 1965 г. във Враца. За реставрацията му са необходими 30 000 евро.

Даренията се изпращат на Комитета за подпомагане на изложбата на български антики в Лувъра, създадено за целта сдружение, е обяснено на плаката.

Български културен сезон ще съпътства изложбата, която ще продължи до 20 юли - филмова ретроспектива, концерти, изложби.

Посланик Дьо Кабан ще предложи на нашето правителство да се организира и рекламна кампания за възможностите за културен туризъм в България. Предвидени са също научни форуми в София и в Париж, където ще има и бизнессрещи между български и френски компании.

Три френски изложби ще гостуват у нас по време на българската експозиция в париж - римско и египетско изкуство от Лувъра и "Сатирикон" - гравюри на Андре Дерен.

Произведенията ще бъдат изпратени за Франция на 23 март - повечето със самолет, а 25-те най-крехки - с камиони. Петима френски и двама български експерти ръководят реставрацията на експонатите, участват общо около 20 български специалисти - от 17-те музея в София и страната, от които са находките.

От днес до 5 февруари журналисти от шест водещи френски издания като "Монд" и "Фигаро" ще "преминат по следите на тракийската археология в България".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase