Министър проф.Тодор Танев. Снимка, архив, Булфото
fallback

Министърът на образованието проф. Тодор Танев заяви, че се обмисля идея, според която не матурата да е вход към висшите учебни заведения, а да се въведе отделен тест, който да проверява общата подготовка на кандидатите.

Тестовете трябва да бъдат по-индивидуализирани, с повече мисъл в тях и да провокират мисленето на ученика, посочи Танев.

Министърът каза, че той лично е против по-сложните матури, но ако Законът за висшето образование, който трябва да бъде реформиран, изисква от матурите да представляват форма на влизане в учебните заведения, то може да помислим за нещо подобно на изпитите в американските висши учебни заведения - по обща подготовка и по начин на мислене.

Според него средните тестове са най-лошото нещо, защото в тях само тези, които са зубрачи, минават.

Попитан отново дали ще има усложняване на матурите, министърът увери, че няма да бъдат трудни, а ще бъдат по-адекватни и "ще хващат" много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни подобласти на една област.

По думите му матурата за 12 клас няма да е по-сложна тази година. „Няма да бъдат по-трудни, а ще бъдат по-адекватни и ще хващат много повече от много по-голям спектър от деца, разбиращи от различни области. Матурата е вид тест и трябва да има елемент на разсъждение как използваш езика, а не дали знаеш някоя много рафинирана дума", обясни той.

Министърът заяви, че след като бъде приет Законът за предучилищното и училищното образование, който съдържа 18 държавни образователни стандарта, ще повдигне въпроса "дали да се увеличи количеството на матурите".

Сега зрелостниците се явяват на две задължителни матури - първата е по български език и литература, а за втората - има 13 предмета, и учениците избират на кой от тях да се явят.

Министър Танев даде пример, че зрелостник, който сега завършва Националното музикално училище, почти е невъзможно да се яви на матура по музика. Затова избира друг предмет, например история. Не е редно така, поне за някои училища, посочи образователният министър, цитиран от БТА.

На въпрос дали в законопроекта за училищното образование се предвижда да има трета задължителна матура, министър Танев каза, че той не влиза в тези подробности и отбеляза, че това е законопроект, а какъв ще е законът, ще видим след няколко месеца.

Министър Танев коментира темата на конгреса на Националния браншов синдикат "Висше образование и наука".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Вносен Белжкин

преди 9 години

При записване на студентите се получават държавните субсидии на глава. Ако се гледа в чужбина, трябва да се установи кой основно внася субсидии във висшето образование: частният сектор или държавата. От там идва разликата и би следвало всеки да се сети... кога се внасят парите. Все около парите с въртят нещата. Ако се плащаше за завършен професионалист, тогава друго щеше да е... (нали са изместили плащанията предварително заради кризата). Всъщност студентите нищо не виждат от тези пари.

12

mgs

преди 9 години

То студенти има, погледни в чалготеките на Студентски град, акъл няма.

11

Анонимен

преди 9 години

Е открихме топлата вода, защо не погледнете какво става по света, дори и изпит няма, приемат те на база резултатите от средното ти образование, но всички са наясно, че ученето е жестоко и няма смисъл да се записваш просто ей така за идеята, докато в Бг, фунията е обърната, напъни се да влезеш и после, дреми и резултатите са факт.

fallback