Снимка: Булфото, архив
fallback

България е излязла от челната десетка на страните с най-голям брой осъдителни решения и висящи жалби пред Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), съобщават от Министерството на правосъдието.

Съдът е публикувал своя годишен доклад за 2014 г., съгласно който държавите с най-голям брой осъдителни решения, установяващи поне едно нарушение на Конвенцията, са Русия (122 решения), Турция (94), Румъния (74), Гърция (50) и Унгария (49).

В тази класация България се нарежда на дванайсето място с 18 осъдителни решения, установяващи поне едно нарушение на Конвенцията. Години наред страната ни заемаше между седмо и девето място.

България има напредък и по критерия брой висящи жалби, разпределени на съдебен състав, като се нарежда на 16-то място с 969 жалби, чакащи за разглеждане, след като дълги години бе неизменно в челната десетка на класацията, припомня БТА.

На традиционната си годишна пресконференция на 29 януари председателят на ЕСПЧ Дийн Шпилман е направил равносметка за изминалата 2014 година, като е посочил, че съдът е затвърдил напредъка, постигнат през 2013 г.

Той е отбелязал, че общият брой на висящите жалби пред ЕСПЧ възлиза на 69900, което е с 30 процента по-малко в сравнение с края на 2013 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback