Снимка: Reuters, архив

Едва 24 случая от 251 преписки за една година, свързани с деца, въвлечени в родителски конфликти, са приключили успешно. Това каза директорът на Главна дирекция "Контрол по правата на детето"към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Камелия Николова.

На съвместен форум за правото на детето, организиран от агенцията и граждански организации, тя представи анализ на преписки за 301 деца, по които е работено за една година – от началото на ноември 2013 година до 30 ноември 2014 година.

Преписките касаят случаи, в които не е намерено работещо решение за детето, нямало е механизми за въздействие върху родителите и се е наложило включване на други институции, включително и омбудсмана.

Според изнесената статистика най-много сигнали за нарушаване на детски права са получени в големите областни градове - 98 в София и 60 във Варна. По тях се работи от месец до пет-шест години, каза Николова.

Най-често сигналите се подават от бащи - 123 от случаите, 78 са сигналите от майки, а 14 броя са и от двамата родители.

В родителските спорове са въвлечени понякога и баби и дядовци - 15 броя от сигналите, допълни Камелия Николова, цитирана от БТА.

Често бащи сигнализират срещу майките, че не осигуряват адекватни грижи и злоупотребяват с алкохол и наркотици. Сигналите за насилие остават относително еднакъв брой, зачестяват тези за случаи на сексуално насилие - 13 броя.

Нараства и броят на сигналите за изразено недоверие към социалните работници.

Според родители социалните работници правят непълно проучване на всички източници на информация, няма адекватни оценки на родителския капацитет и на потребностите на детето, каза Николова. Направени са 19 проверки за неспазване на правата на детето от дирекциите "Социално подпомагане".

Според експертите е важно да бъдат въвлечени различни социални услуги в подкрепа на правата на детето на контакти и с двамата родители. Медиацията трябва да се използва с цел превенция на риска, както и да бъдат направени превантивни програми за консултиране на родители, които са в процес на развод.

В България всеки втори брак завършва с развод, няма и статистика какво се случва при съвместното съжителство, каза Карло Луканов, представител на гражданските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase