Снимка, архив Булфото
fallback

За първи път във Варна Експлантираха белите дробове на пациентка в мозъчна смърт
Органите са трансплантирани в австрийска болница, в чиято листа на чакащите има и българи

За първи път във Варна при донорска ситуация бяха експлантирани белите дробове на пациентка в мозъчна смърт, съобщи вестник "Черно море".

Органите са трансплантирани  в голямата болница „АКАХА“ в Австрия, в чиято листа на чакащите има и българи.

У нас присаждането на бял дроб е все още доста сложна операция, затова разчитаме по линия на международното сътрудничество на австрийските колеги, каза за вестника проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на клиниката по анестезиология и реанимация в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

Донорът е 50-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт след инсулт на 16 януари т.г.

След като нейните близки са постъпили благородно, съгласявайки се органите й да бъдат дарени за спасяване на тежко болни, във Варна се е събрал близо 20-членен международен екип от Александровска болница, ВМА и виенската болница „АКАХА“.

Те са получили пълно съдействие и от екипите на УМБАЛ „Света Марина“, „Бърза помощ“ и полицията. Всички органи са транспортирани по най-бързия начин с ескорт до летище Варна. Това е първата донорска ситуация за годината, каза още проф. Платиканов, който не пропусна да отбележи изключителния колективен дух на всички участници в акцията. 

Автор: Ставри Стефанов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 години

...kazete na avstriicite da eksplantirat i na Shumaher drobovete...ne samo na obiknovenite aborigeni...

9

scott

преди 9 години

тва ше го пишем секи път!Болничната система е направила 500 хилки - минимум.А за роднинете на жената - 0 лева. Как така има сделка, при която производителъ получава 0 лева?!?!?!?!?!?!? Шут у *** на подобна неравностойна сделка и грабеж. Се едно утре да гепим автомата, да оберем магазин за дияманти у амстердам и като покажем жълта книжка, полицията дан ми съди, да ми дадът и диямантите като нуждаещ се и да ме изпроводат до България със 100 хилки джоб парасъ! Те тва е донорството у наши дни.

8

Да живеят касапите

преди 9 години

Цялата тази дандания със замяна на органи е недомислена, касапска. Решението е касапско. Без нов орган живее до 5 години, с нов орган - пак 5 години плюс маса лекарства за поддържането му в организма, защото оперирания изхвърля новия орган. Няма защо да се лъжем, това е много доходна мезицинска интервенция, особенно като се има в предвид, че органът е почти безплатен. Пътят е друг - подобряване състоянието на собствения ти орган, което не е угодно за касапинте.

fallback