Ивайло Калфин. Снимка: архив, БТА
fallback

Задочен спор за бъдещето на ТЕЛК-овете (трудово-експертните лекарски комисии) започна в кабинета.

В четвъртък пред депутатите от здравната комисия ресорният министър Петър Москов лансира революционната идея всеки лекар със сертификат да може да дава експертиза за инвалидност.

Oще по темата
Според министъра, след като медикът определи степента на инвалидност, индивидуалните социални потребности трябва да бъдат оценявани от социален работник.

Идеята обаче не срещна разбиране от страна на социалния министър Ивайло Калфин. Той се противопостави на възможността социалните работници да преценяват каква е нуждата от допълнително подпомагане на хората с увреждания.

„Нито един социален работник не може да прецени на основата на медицинската експертиза каква точно помощ е необходима“, каза Калфин в кулоарите на парламента. Според него и Агенцията за социално подпомагане също няма този капацитет.

Калфин съобщи, че в момента текат преговори между социалното и здравното министерство. „Това, което трябва да осигурим, е действително справедлив път за оценка на хората, които имат намалена трудоспособност или нужда от допълнително подпомагане“, каза министърът. Той успокои, че преди да се намери решение, в което всички са убедени, ТЕЛК-овете едва ли ще спрат да работят.

В четвъртък здравният министър обяви, че ако идеята бъде приета, това ще сложи нов ред в издаването на медицинската експертиза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 години

на ТЕЛК да се явяват само хора които са пролежали в болниците и са с доказани заболявания , а не за всеки дет го боли коляното и50% Както и да спрат клиничните пътеки за физиотерапия на които се записват всички членове на пенсионерския клуб и кмета на селото ги води , да се прехвърлят тези рехабилитации за хората с парализи за децата с церебрална парализа -да не е само 7 дни годишно .

17

ммм

преди 9 години

До възмутенаАбсолютно вярно е вашето мнение по въпроса!

16

Москов наред ли е ?

преди 9 години

Този партиен парашутист с блясък в очите Петър Москов няма никаква представа от здравеопазване и напълно ще разсипе системата. В ТЕЛК работят тесни специалисти и разбират от тази специфична материя. Освен това е много по-трудно да се подкупи цяла комисия, отколкото един лекар, както предлага лицето Москов. Как един лекар ще решава да дава инвалидни пенсии? Това е безумие! Ами ако е приятел на пациента съвсем лесно ще му даде инвалидна пенсия. Корупцията ще нарасне десетки пъти. Що за ненормалщина е това? Москов явно напълно се е побъркал и няма представа какви простотии предлага. Като не разби

fallback