Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Арбитражното дело, заведено срещу България заради отказа за строителството на АЕЦ „Белене”, е в много напреднала фаза. Предстои първа размяна на писмени защити, което ще се състои на 25 февруари. Втора размяна на защити ще има на 22 май 2015 година.

Oще по темата
Това съобщи пред представителите на комисията по енергетика в Народното събрание ръководителят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

Той участва в дискусиите по внесеното от Волен Сидеров искане за отмяна на правителственото решение за спиране на строителството на втората ни ядрена централа. Коен уведоми депутатите, че заради напредналата фаза на делата адвокатската кантора, която защитава страната ни, е препоръчала да няма публично обсъждане на темата.

Това наложи отмяната на дискусията, която все пак ще бъде проведена, но по време на закрито заседание на комисията.

Малко преди да бъде сложена точка на дебатите по темата депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов посочи, че ще подкрепи предложението на "Атака". Той обясни още, че България е продала първия произведен блок за централата на Русия на загуба - купен е за около 365 млн. долара, а е продаден за 265 млн. долара.

Депутатите не подкрепиха и искането на Волен Сидеров за отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества. Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че отговорни за отнемане на лицензи са Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, ако има нарушения на приватизационния договор.

По тази причина и от Министерството на енергетиката посочват в своето становище, че предложението не е съобразено с нормативната уредба и е неприемливо.

Магдалена Ташева от "Атака" поиска ДКЕВР да даде пълна информация за одитите на трите дружества и подробности по процедурата за отнемане на лиценза им, стартирала през 2013 година. Това искане беше подкрепено от депутатите и председателят на комисията Делян Добрев задължи ДКЕВР в срок до една седмица да представи тази информация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

бай Вълчо от Хисаря

преди 9 години

Все си мисля, че е най-добре всичките 240 броя тъпани от НС да ги изпратим на най-близкия остров .Все пак до 1961г. е бил населен.Моля за коментар как се пише правилно./ тъпани или тъпана/.

37

Анонимен

преди 9 години

След заседанието на министерският съвет в Истанбул,на България беше казано,че новият енергиен източник на балканите .е бъде Турция.Тя ще строи 5 ядрени централи и че ние няма смисъл да я конкурираме.Затова нашите ,,американски" протежета спряха централата.Причина има още и в желанието на САЩ да изолират Русия от Европейските пазари.Няма значение ,че ние ще губим важно е тяхното желание да се изпълнява.Сега когато и ,,Южен поток" е спрян кефът им е пълен а за нас пак Турция.Всичко ще е от там.

36

Анонимен

преди 9 години

американците щели да помогнат за енергийната зависимост на България . Сигурно ще помогнат , така както помогнаха с американските централи в България , скъп ток на фиксирани от държавата цени , а иначе било ЕС с пазарна икономика , където има недопускане на държавна помощ за частни компании . ***

fallback