Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото
fallback

Правилата, свързани с контрола на границите в Европейския съюз, ще бъдат преразгледани след трагедията в Париж, заяви пред БНТ вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него подобни кървави атентати "наливат вода в мелницата" на крайните десни политически сили, които търсят конфронтация в обществото.

Oще по темата
Според вицепремиера е много необходимо чувството за солидарност, показано по време на вчерашния марш в Париж, но то не решава проблемите. Калфин смята, че са необходими съвсем конкретни политики – социални, на включване, на толерантност.

По думите му е очевидно, че правилата, свързани с контрола върху границите и влизането в ЕС, ще бъдат преразгледани. Въпросът е, че и в конкретния случай и в много други, става въпрос за граждани на Евросъюза и със затварянето на границите също няма да се реши проблемът.

Калфин смята, че навсякъде по света хората, които са склонни към крайни действия, са бедните - тези, които са изключени от обществото, които не са мотивирани да участват в него, защото мислят, че са втора класа.

Според него точно това е опасното, като той обясни, че общите показатели в България се подобряват, но се оставят едни “джобове на огромна бедност” на хора без мотивация да учат и работят, и да участват в обществото.

Калфин посочи, че е необходима силна държавна политика за премахването на различията в обществото, за включване на хората без работа и доходи в различни дейности, за да се намали рискът от включването им в антиобществени прояви. Необходима ни е цялостна държавна политика, каза министърът.

Трябва много ясно да заявим, че нямаме повече капацитет за приемане на бежанци, но и не трябва да създаваме гета от безработни, защото това е опасно за българското общество, каза Калфин. Той заяви, че винаги е бил на мнение, че армията би трябвало да помага по границата и не приема аргументите, че това е агресивен акт към съседите, защото техните армии също са по границите.

По думите му има стратегии за бежанците у нас, но всички те изискват ресурс, който не е на разположение. Не е въпрос само на пари, а и на капацитет, каза министърът.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

АНТИТОЛЕРАСТ

преди 9 години

ИЛИ НИЕ-ИЛИ ТЕ!Изберете си, никой обаче няма да ни пита доброволно.

34

Анонимен

преди 9 години

ама какви бежанци?! хора от афганистан и алжир как са бежанци??? те са нелегални имигранти, нямат място тук. Колкото до сирийците- да престанат да ни показват майки с деца, защото съвсем не влизат само такива! Армията трябва да охранява границата! Ние просто нямамме друг избор

33

Анонимен

преди 9 години

Никакви бежанци *** повече във БГ. Армията по границата , ноа ограда и да се гърми.Да си сттоят по държавите а не да идват тука и да ни принуждават да им търпим мурафетите.

fallback