Снимка: Reuters, архив

Сред хората около нас има много неразпознати психопати, смята психотерапевтът д-р Димитър Тенев.

„Докато шизофренията е лесно за диагностициране заболяване и болните ги вкарват в специализирано заведение, психопатията е сред нас навсякъде и може хора, които изглеждат напълно нормални, да крият девиация на психиката”, заяви той по Нова телевизия.
 
Според д-р Тенев въпреки научно-техническа революция и прогреса на човечеството човекът не е мръднал като еволюция на съзнанието и сантиметър от каменната ера до днес.
 
„Човекът изпитва удоволствие от садизма, от чуждата болка. Например, когато някой се подхлъзне и падне, всички се смеят. Това е автентична реакция, която идва от незряла психика и на нееволюирало съзнание”, обясни той.

Според психотерапевта много хора след отпуск или след празнични почивни дни страдат от тревожно-депресивен синдром.

Депресивните симптоми може да се усещане за демотивация, летаргия, тъга, меланхолия, активират се различни страхове, дори безсъние, преяждане или пък никакво хранене. Това е реактивна депресия, защото е реакция на събитието, че се връщаме към "робството" от 9 ч. до 18 ч.

Това означава, че хората се връщат към безрадостно битие и новата година не им е помогнала да постигнат генералната промяна в живота си и се връщат в матрицата, коментира д-р Тенев.

Той обаче смята, че ако си повтаряме непрекъснато, че всичко в живота ни е супер, нищо няма да се промени, а трябва да се влияе на подсъзнанието и да си зададем генералния въпрос защо се чувстваме зле, като се връщаме на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase