Ген. Михо Михов. Снимка: архив, БулФото

"Гранична полиция" е най-подготвена за охрана на границата и отговорността е на Министерството на вътрешните работи, заяви шефът на Комисията по отбрана в парламента ген. Михо Михов пред БНР.

По думите му помощта от Министерството на отбраната трябва да е с логистика.

Още по темата
"Ние няма да сменяме системата. Трябва да подредим двора си на сигурността", посочи той.

Днес в Министерския съвет ще се проведе координационна среща по темата. На срещата ще присъстват министрите на вътрешните работи, на отбраната и на регионалното развитие. Поканен е и министърът на земеделието, тъй като очакванията са, че ведомството също може да допринесе за подобряване на сигурността по границата. В края на миналата година стана ясно, че МО ще подпомага усилията на МВР с логистика и транспорт, а по-късно вероятно и със съвместни патрули.

Ген. Михов коментира още, че проблемът с миграцията през България е систематичен, а не епизодичен. По думите му за решаването му се налага не координация, а субординация - кое министерство за какво отговаря.

"Това, според мен, трябва да роди в крайна сметка един основен Закон за националната ни сигурност, който да субординира и организационните структури, и елементите на тази сигурност", допълни той.

Според Михов няма трайна приемственост в политиката за сигурност и отбрана.

“Лутаме се в политическия курс, който във всички случаи е в основата на националната ни система за сигурност, но в крайна сметка изграждането отново на едни огради, които някога съществуваха, и харченето на нови пари едва ли ще реши този проблем”, смята Михов.

Това, че граждани от Близкия, Средния изток и Африка търсят ново жизнено пространство, е трайна тенденция и нашите антиинтеграционни настроения като генезис на българския род така или иначе в скоро време ще се преосмислят, допълни шефът на Комисията по отбрана.

Ген. Михо Михов смята, че постигането на 1,5% от БВП за отбрана е постижима цел през следващите години.

“Ако ние започнем да говорим повече за икономика, а не за преразпределяне на финансови потоци и банкови кризи, можем да си позволим такава подготовка на войската”, категоричен е той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase