Снимка: архив, Булфото

Българите, които ще довнасят данък за доходите си през 2014 година, ще могат да ползват 5-процентната отстъпка само ако подадат декларацията си онлайн. Това е една от основните промени в правилата за плащането на данъците, пише „Монитор“. Условието е онлайн подаването да стане до 31 март 2015 г., но срокът за плащане с намалението остава 30 април, става ясно от съобщението на НАП.

За целта се въвежда сериозно облекчение, а именно - подаването на декларациите онлайн вече ще е възможно не само с електронен подпис, но и с персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава напълно безплатно от НАП. За сравнение през миналата година, за да се ползва намалението от 5%, хората, подаващи декларации в офисите на НАП, трябваше да го направят до 10 февруари, като до тази дата трябваше да платят и налога. За онлайн подаването срокът беше до 30 април, включително за плащането на данъка.

Събират подписи срещу спирането на 50 влака, пише "Дума". Железничарският синдикат взе решение да започне подготовка за  ефективна национална стачка.

4128 имота на длъжници на сергията по празниците, пише  "Труд". Бизнесмени губят 23 хотела и 6 фабрики. Два големи речни кораба  на търг за по половин милиона лева.

Ненужни подаръци от Коледа вече се продават в онлайн магазините, пише  "Телеграф". Това е най-разпространеният и лесен начин хората, получили за празника безполезни или дублиращи се вещи, да се отърват от тях.

 Държавата ще въведе ваучерна система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора още от следващата година, съобщава в интервю за "24 часа" вицепремиерът Ивайло Калфин. С ваучерите ще могат да се наемат и майстори за малки домашни ремонти. Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата. С ваучерите наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя на съответната услуга, така и от държавата. Системата е част от мерките за насърчаване на заетостта и трябва да направи хората, които търсят работа, по-гъвкави, обяснява Калфин.

Санкция за мнимите майки студентки, ако не учат до 4-ти курс, обявява в интервю за "Монитор" Ивайло Иванов, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане. Той посочва, че нарастват помощите за майките студентки. През 2012 г. са отпуснати 3090 помощи за над 8,7 млн. лв. През 2013 г. броят им е бил 4532, за което са били нужни над 12,9 млн. лв. Към 30 ноември тази година майките студентки, получили по 2880 лв., са 5969, а за изплащането на помощите са били нужни над 17,1 млн. лв. Всяка година броят на майките студентки нараства с около 1500. "Предложихме на Министерството на труда и социалната политика да бъде изменена нормативната уредба. Сред предложенията е да се гледа дали майките продължават да учат до края на обучението си, т.е. не са се записали само за да вземат помощта", отбелязва Иванов.

“Отминава една динамична и не особено благоприятна за цялостното ни социално икономическо развитие година. Година, в която природните и обществени сътресения се редуваха в разрушителна последователност. Година на разочарования, надежди и очаквания, които не се сбъдват. Година, която всички чакаме да отмине...". Това пише в официалния профил на бившия премиер Пламен Орешарски във Фейсбук. Там той направи своята равносметка за 2014 г., отбелязва "Стандарт". "В някои сектори имахме видими резултати, в други - времето не достигна, за да се появят първите ефекти. Те ще останат за отчитане от  следващите власти. В цялост, не допуснахме влошаване на ситуацията в нито една обществена и социална сфера. Работихме и за заличаване на изкуствените конфронтационни линии в обществото - стил, който редица наблюдатели тълкуваха като слабост в една среда, напоена с дълго насаждано разделение. Амбициозна задача, която трябва да се следва занапред още по- упорито", посочва в равносметката си Орешарски.

"Трябва стратегия до 2020 г. за българската тютюнева индустрия", казва в интервю за "24 часа" Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на "Булгартабак". Той отчита, че за последните 3-4 години "Булгартабак" е увеличил производството си с 50%, износът е достигнал 90%. Планират да приключат 2014 г. с близо 10% ръст на продажбите в натурални обеми. Чолаков посочва като най-голям успех връщането ни на необятния руски пазар. Преди години търговски марки на "Булгартабак" са били  прехвърлени на трети лица. След поредица от съдебни действия са  върнати обратно на "Булгартабак" и вече цяла година произвеждаме и продаваме тези продукти в Русия. Според Чолаков е необходимо  обединение на отделните участници - тютюнопроизводители, тютюнопреработватели и производители на тютюневи изделия и в  дискусия с държавните органи да бъде разработена Стратегия за  устойчиво развитие на тютюневата индустрия. Такава стратегия е от изключително значение, тъй като след 2020 г. отпадат националните доплащания в сектора. За 5 г. индустрията трябва да се реформира напълно и да стъпи на изцяло пазарни принципи.

"Разглезени сме от Бога, но трябва да пазим чудесата си", казва в интервю за "Стандарт" генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "2014 г. беше доста трудна и напрегната. Тя беше първата година от втория ми мандат като генерален директор на ЮНЕСКО. От гледна точка на същността на програмите и целите на ЮНЕСКО това бе много активна година. Напреднахме много по отношение на целите на ООН за развитие, на това, което формулираме като основни акценти в областта на образованието, на запазването на биоразнообразието в света. Вписахме хилядния паметник в списъка на културното наследство. Направихме много за равенството на жените, изпълнихме редица инициативи за  образованието на момичетата по света", отбелязва Бокова. И допълва: "За мен това бе една хубава година. Защото освен че включих София в една голяма мрежа от творчески градове на ЮНЕСКО, тя бе обявена за "Столица на киното". През 2014 г. включихме чипровските килими в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Отбелязахме и 100 г. от  рождението на великия български бас Борис Христов с великолепен  концерт на Сторозагорската опера, преминал на световно ниво. Това бяха все хубави моменти, които ме накараха да се чувствам горда, че съм българка."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase