Снимка: Булфото, архив

Близо 220 деца живеят и се обучават в социално-педагогически интернати и във възпитателни училища-интернати. Това съобщават от Министерството на образованието и науката по повод на твърдения, че хиляди деца са настанени в специализирани институции.

Още по темата
По изнесени факти за проблеми със социално-педагогическия интернат в Стралджа, от МОН уточняват, че в него няма ученици от началото на септември 2014 г., тъй като интернатът е закрит.

От края на 2013 г. до този момент в социално-педагогическите интернати и във възпитателните училища-интернати бяха извършени множество проверки - от Министерството на образованието и науката, от Държавната агенция за закрила на детето, Върховната административна прокуратура и от Регионалните инспекторати по образованието, посочват от МОН.

Направените конкретни констатации при тези проверки, както и направените изводи от предишни проверки през последните години, потвърждават необходимостта от промяна на цялата система в областта на правосъдието за детето.

Установени са много нарушения и пропуски в работата и функционирането на тези интернати, свързани не само с нивото на образователния процес, но и с недостатъчния капацитет на персонала за неспецифични функции като социални, посочват от образователното министерство.

От там уточняват, че част от информациите, станали публични, се отнасят за домове за деца, лишени от родителска грижа, за домове за временно настаняване на малолетни и непълнолетни - кризисни центрове, за защитени жилища и за други, които не са в системата на народната просвета.

От образователното министерство припомнят, че няма регламент за събирането на данни за етническа принадлежност на деца и ученици в системата на народната просвета.

По Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020" се предвижда проект, чрез който да се изгради подкрепяща среда в детските градини и училищата за осъществяване на включващо образование.

Отделен модул в него е предвиден за учениците с девиантно поведение, съобщават от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase