Петър Москов Снимка: архив, БТА
fallback

Здравно неосигурените лица ще могат да ползват ясно регламентиран пакет от услуги, който дефинира точно какво е спешност, за останалите осигурени лица ще има базов пакет, така че всеки здравно осигурен ще може да се лекува от всички заболявания. Това каза здравният министър Петър Москов пред bTV в разяснение за готвената концепция за реформа на сектора. Здравно неосигурените да започнат да се осигуряват, иначе ще ползват само ясно регламентиран спешен пакет, препоръча Москов.

Oще по темата
По казуса със спешната помощ в ромските махали Москов каза, че държавата трябва да влезе в гетата, за да реши проблемите там. "В центъра на гетото трябва да има полицейски участък и здравна служба", посочи министърът. За част от тези хора, които ме обвиняват, че правя апартейд, сигурно ще има данни как са взимали пари за ромска интеграция. Може да има съвпадения, предупреди Москов.

По думите му документите на болници за "Лимончо" и "Портокалчо", които преди дни той даде за пример за източване на НЗОК, вече са в прокуратурата.

Срещу имената на половината пациенти пише, че те са приети с химикалка. Пред прокуратурата трябва да се обясни каква разменна форма е тази химикалка, заяви Москов по повод данните на Инспектората на здравното министерство, които той изнесе по време на дебатите по бюджета на НЗОК в петък.

По този начин се източват нашите пари - през "Лимончо", "Портокалчо", "Индиана Джоунс" и химикалки. Нека прокуратурата да направи проверка и да види какви химикалки носи пациентът, каква е била диагнозата му, какво му е направено, предложи Москов и увери, че цитира реални документи.

Петър Москов коментира и горещата тема от последните дни с поправките в пенсионната система, като заяви, че отсъствието на премиера Бойко Борисов е било използвано за прокарването на лоши практики.

„Решението за промените в осигурителната система бяха взети, докато Бойко Борисов беше в Брюксел за среща на върха на ЕС. Владислав Горанов бе министърът, който най-силно се застъпи за прокарването на решението", допълни здравният министър.

По думите му правителството ще остане стабилно до момента, в който се взимат решения по механизмите, които са установени между коалиционните партньори, всяко друго нещо дестабилизира държавата. "Ако не сработи мнозинството, аз ще се оттегля", обяви Москов.

Той подчерта, че всяко едно решение трябва да е публично и да се взима след обсъждане, а не за един уикенд или под синдикален натиск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Неолиберализмът ...

преди 9 години

... няма нищо общо с Демокрацията. при Неолиберализма, най-слабите и -безпомощни са оставени на себе си.

49

Колкото по- ...

преди 9 години

... бързо 13главата Ламя на Борисов си подаде оставката, толкова по-добре за страната.

48

Иван

преди 9 години

Гетата са са символ на сегрегация и апартеид. Това е недопустимо за една демократична страна, като България - членка на ЕС. Не е допустимо и за самия ЕС. Трябва да се осигури работа за всеки работоспособен, за да няма гладуващи и живеещи в порутени кирпичени къщи. Въпросът е в това, че ЕС е организация на богатите страни, всички техни разпоредби са в полза на богатите, а за останалите остава обслужването им и съдба на вечно бедни. А българската власт е тяхна слугиня и народа е обречен на бедн

fallback