Йордан Христосков. Снимка: архив, БулФото
fallback

Трябва да се отмени решението за прехвърляне на парите на гражданите от частните пенсионни фондове към НОИ, заяви бившият социален министър Йордан Христосков в предаването „Събуди се” по Нова телевизия.

Oще по темата
След остри спорове в парламента вчера поправката беше прокарана от ново мнозинство - с гласовете на ГЕРБ, ДПС, трима от БДЦ и двама независими. Тя предвижда българите, родени след 1959 г., да изберат дали да прехвърлят парите си за втора пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Избор в рамките на година ще имат и новопостъпилите на трудовия пазар.

Според Христосков това е фалшив избор, подвеждане на хората и манипулация.

Социалният министър в първия кабинет „Борисов” Тотю Младенов защити идеята, като каза, че тя не е екзотична, а е първата стъпка. Втората стъпка е да се създаде фонд в НОИ с индивидуални партиди”, допълни той. 

Христосков обаче коментира, че решението ще доведе до натоварване на НОИ, и то само за да може да се закърпи бюджетът през тази и следващата година.

„Идеята за доработването на закона е несъстоятелна, защото НОИ няма да инвестира тези пари, а ще ги ползва да плаща пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов вчера разкри тайния си замисъл. Той каза, че тези пари ще отидат за намаляване на дефицита в държавния бюджет”, каза още Христосков.

До 31 март 2015 г. се очакват още законови промени по възможността за избор, като заявката е те да дадат на българите възможност да избират повече от веднъж през трудовата си кариера къде да внасят социалните си осигуровки. Текстове за това обаче тепърва ще се подготвят.

Тотю Младенов смята, че КФН е длъжна да промени осигурителна култура на голяма част от българските граждани, за да може де да направят информиран избор.

Комисията трябва да даде отчет как се инвестират парите от частните пенсионни фондове, къде се инвестират, каква доходност носят, за да могат хората да се ориентират и да направят избор, заяви Младенов. По думите му трябва да има спокоен, експертен диалог, защото случилото се през последната седмица не е е в полза на никого.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

колибри

преди 9 години

Христосков е напълно прав !!!

45

edna ot vsichki

преди 9 години

точно така е- и поради това , че изборат бил демократичен-де е демокрацията.аз искам да имам право да си избера и обратния вариант-да си преместя осигуровките от ДОО в частен фонд-Като пукна-поне за децата ми да имаОтгледаха си едно безхаберно поколение и сега народните ни избранници ни баламосват както си искат- ББ иска лесни пари на момента , а след тях и потоп

44

Анонимен

преди 9 години

Мой братовчед почина преди 2 години на 46 г. Жена му и децата му без проблем за много кратко време получиха накуп цялата му натрупана сметка от частен фонд в размер на 3000 лв.От НОИ получиха 500 лв . Осигурявал се е и в двата фонда.

fallback