Снимка: Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Няколкостотин души се събраха на протест пред Министерския съвет в 18 часа в знак на недоволство от последните решения и изненадващото споразумение между правителството и синдикатите за пенсионната реформа, включващо прехвърляне на партидите от частните пенсионните фондове към Националния осигурителен институт.
Oще по темата
Протестът беше организиран в социалната мрежа Facebook под надслов "Да кажем не на кражбата", а присъствие бяха потвърдили над 1500 души.

Движението по бул. „Цар Освободител“ беше спряно за час, тъй като протестиращи имаше пред Народното събрание.

След като протестът приключи около 20 ч. движението беше възстановено.

Сред протестиращите бяха представители на "Ранобудните студенти" и работодателски организации.

Организаторите са на мнение, че възможността родените след 1959 г. да могат еднократно да изберат дали средствата им за втора пенсия да се прехвърлят към НОИ отваря възможност за национализация на втория стълб на осигуряване.

Според протестиращите е нарушена и част от управленската програма на правителство, в която се говори за "продължаване на пенсионната реформа", а също и за "задължителна предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове".

Против идеята на ГЕРБ и синдикатите се обявиха всички работодателски оргранизации. Представителите на Реформаторския блок пък дори предупредиха, че може да се разпадне коалицията, ако ГЕРБ не отстъпи от искането си.

От Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира, че ще възложи на финансовия министър Владислав Горанов да намери решение относно липсата на избор, при положение, че средствата от частните пенсионни фондове веднъж бъдат прехвърлени в НОИ.

Припомняме, че във вторник бюджетната комисия прие предложения за промени в Кодекса за социалното осигуряване, които предвиждат избор между частни фондове и НОИ по отношение на средствата, внасяни от родените след 1959 година по втория стълб на пенсионната система.

Идеята предвижда средствата, натрупани по индивидуални партиди в частните пенсионни фондове, да могат да се прехвърлят в НОИ. Веднъж попаднали там обаче, те няма да могат да бъдат изтеглени и върнати обратно в частен фонд, защото в осигурителния институт те няма да се водят по индивидуални партиди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

151

Анонимен

преди 9 години

Миналата година протестите бяха многолюдни защото бяха платени и организирани. Герб владее всички големи общини и от там всеки ден по график за София заминаваха общински служители да правят навалица по жълтите павета, разбира се на разноски на общинските бюджети. Б.Б. снощи се похвали , че от ЕС му обещали някакви милиарди до 2020 г.

150

Веско

преди 9 години

До Анонимен: "Бойко дойде и започна "спасяването". 8.2 милиарда заеми, провали Ю.Поток, окраде КТБ, върна всичко по старому в МВР с които показа, че започва мачкането на бизнеса, подслушванията, нищо за развитието на икономиката, производството, бизнеса за да има износ и инвестиции."АМУ ВСИЧКО ТУЙ ВЕРНО ЛИ БОЙКО ГО ПРАВИ?

149

Знаем ви

преди 9 години

Прави сте като твърдите че гадните комунисти не са си тръгвали. То не се боядисваха в жълто, не слагаха ли фесове, че и синята идея яхнаха с дружинни председатели, а сега Герберите ми изтупали едни дърти дружинни, че да не се объркаме! Знаем че сте старите комунисти предатели, дето ограбиха държавата. Знаем! Аман от вашите лели БКП секретарки! Мразя предатели, а вие тсте такива. Ей, едни истински социалисти не останаха ли? Няма ли нов Ботев бре?

fallback