Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-късно утре – 18 декември – се надяваме да се приберат 7-те задържани българи в Белград, последователи на движението Фалун Дафа, което според китайските власти застрашава сигурността на правителството в Пекин. Това каза за БНТ говорителят на МВнР  Бетина Жотева.

Те ще бъдат държани в дом за настаняване на чужди граждани, допълни тя.

Oще по темата

И седемте българи са арестувани по подозрение в заплаха за сигурността на Сърбия.

Съгражданите ни са имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха, която се провежда в сръбската столица.

Очаква се те да бъдат пуснати след края на срещата на високо равнище между Китай и страните в Южна и Централна Европа, която ще приключи утре.

Според външното ни министерство сънародниците ни като граждани на ЕС имат всички права да протестират, както и останалите задържани – двама руски, двама финландски и словашки гражданин.

Милена Атанасова от българската "Фалун Дафа" асоциация, която поддържа връзка с арестуваните българи, разказа пред БНР, че българите все още са задържани в Центъра за задържане на чужденци.

Вече се нарушава самата конституция на Сърбия, според която без съдебно решение никой не може да бъде задържан повече от 48 часа. Сръбската полиция ги е очаквала в хостела, те са предварително задържани, не са хванати в никакво престъпление, отнети са им телефоните и не им е било давано право на обаждане. През целия ден в понеделник сръбските власти лъжеха, че те не са поискали връзка с българските власти. Те са задържани, без да са извършили престъпление, каза Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 9 години

дано поне да им хвърлят един хубав бой ,до гуша ми е дошло от ***

19

До Македонеца

преди 9 години

- Вие така ли правите с шиптърите? ;) Питам само, че не помня нешо.

18

Анонимен

преди 9 години

Не е нужно да занимават обществеността с някаква секта. Поредните чуждопоклоници на незнайна за тях култура. Тези хора са загубили себе си.

fallback